Китай изпрати рекордните 18 бомбардировача H-6, способни да носят ядрено оръжие, в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван. Пекин продължава да засилва натиска върху самоуправляващия се остров. Това съобщи CNN, позовавайки се на тайванското министерство на отбраната.

18-те бомбардировача са част от общо 21 китайски военни самолета, изпратени в югозападната идентификационна зона за противовъздушна отбрана на Тайван - буфер на въздушното пространство (ADIZ).

ADIZ е едностранно наложено и различно от суверенното въздушно пространство, което се определя съгласно международното право като простиращо се на 12 морски мили от бреговата линия на дадена територия.

Министерството съобщи, че е наблюдавало ситуацията и е използвало своите бойни самолети, както и наземни ракетни системи, за да проследи китайските самолети.

Тайван: Китай търси претекст за атака, заплахата е по-сериозна от всякога

Тайван: Китай търси претекст за атака, заплахата е по-сериозна от всякога

Тайпе се оплаква от засилен комбиниран натиск от Пекин

Управляващата Китайска комунистическа партия в Китай гледа на Тайван като на част от своя територия, въпреки че никога не го е контролирала. Тя отдавна обеща да "обедини" острова с континенталната част на Китай, със сила, ако е необходимо.

Напрежението около Тайван се увеличи значително тази година. Посещението на острова от председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси през август предизвика китайския гняв и незабавна вълна от военни учения.

Оттогава Пекин засили тактиката на военен натиск върху острова, изпращайки бойни самолети през средната линия на Тайванския пролив, водното тяло, разделящо Тайван и Китай.