Руската артилерия в Херсонска област удари разположението на бойците на украинските въоръжени сили край село Надднепрянское, съобщава ТАСС.

Загинали са 18 украински военни, а 10 са ранени.

През нощта на 4 срещу 5 февруари 120-мм минохвъргачка с боеприпаси и екипаж бе унищожена от артилерийски огън близо до село Лвово. Двама украински военнослужещи са убити, а четирима са ранени.

По информация на представител на службите за извънредни ситуации в Херсонска област украинските въоръжени сили са изстреляли 39 снаряда по четири населени места в региона през нощта.

Обстрелвана е гражданска инфраструктура в населените места Нова Каховка, Каховка, Велика Лепетиха, Голяма Пристан. Уточнява се дали има цивилни жертви, както и мащабите на разрушенията, съобщават от пресслужбата.

В неделя сутринта бе обявена въздушна тревога в редица източни и централни региони на Украйна.

Сирените са започнали да звучат от 08:20 ч. местно време в Днепропетровска, Кировоградска, Полтавска, Сумска, Харковска, Черкаска и Черниговска области, както и в Запорожка област.

ТАСС: Ръководителят на Северна Осетия Сергей Меняйло попадна под обстрел в Запорожка област

ТАСС: Ръководителят на Северна Осетия Сергей Меняйло попадна под обстрел в Запорожка област

Няма жертви и пострадали при инцидента

По-късно говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи, че за изминалото денонощие руските въоръжени сили са убили повече от 130 украински военнослужещи в южнодонецкото и запорожското направление в резултат на и активни действия на групировката "Восток"

Също така, по думите му, са унищожени десет единици техника, от които два танка, една бойна машина на пехотата, две бойни бронирани машини, две автомобила, самоходна гаубица "Гвоздика", както и гаубици Д-30 и Д-20".

"В посока Купянск с артилерийски огън от Западната групировка на силите са нанесени огневи поражения на подразделения на 14-та и 92-ра механизирани бригади на украинските въоръжени сили в районите на населените места Синковка, Ивановка, Берестовое на Харковска област и Новоселовское на с. Луганската народна република", каза Конашенков.

Двама цивилни са ранени в Донецк след обстрел от украинските въоръжени сили, съобщи Донецката мисия към Съвместния център за контрол и координация по въпросите, свързани с военните престъпления в Украйна.

По нейни данни двама мъже са били ранени в районите Петровски и Куйбишевски. По-рано днес кметът на града Алексей Кулемзин информира, че цивилна жена е била убита при обстрела в квартал Петровски.

Според мисията на Донецк, украинските сили за сигурност са обстрелвали Донецк два пъти от неделя сутринта, изстрелвайки общо осем 155 mm артилерийски снаряда на НАТО по града. Обстрелвани са Куйбишевски, Кировски и Петровски райони на града.

Две руски ракети поразиха центъра на Харков

Две руски ракети поразиха центъра на Харков

Ранени са петима души