Лидерът на крайната десница във Франция Марин льо Пен призова европейските избиратели да последват примера на американците и британците и да се "събудят" през 2017 г., съобщава "Ройтерс".

Това стана по време на среща на крайнодесни лидери в германския град Кобленц.

"2016 г. беше годината, в която англосаксонския свят се събуди. Сигурна съм, че 2017 г. ще бъде годината, в която хората от континентална Европа ще се събудят", изтъкна тя под бурните овации на съмишлениците си.

Крайнодесните лидери се срещнаха под мотото "Свобода за Европа" с цел засилване на връзките между своите партии, чиято националистическа насоченост разбираемо възпрепятстваше тясното сътрудничество в миналото.

Марин льо Пен изтъкнала, че избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ е довело на власт човек, който има ясна позиция относно Европа - той не подкрепял система на потисничество на народите.

По-рано Тръмп заяви, че ЕС бил се превърнал в "проводник на Германия" и прогнозира, че още страни членки на ЕС ще гласуват за напускането на Общността, както го стори Великобритания през юни.

Брекзит ще има ефекта на доминото в целия ЕС, убедена Марин льо Пен

Брекзит ще има ефекта на доминото в целия ЕС, убедена Марин льо Пен

"Ние преживяваме края на един свят и раждането на друг"

Популистките антиимиграционни партии са във възход в цяла Европа, след като високата безработица и мерките за строги икономии, пристигането на рекорден брой мигранти и терористичните нападения във Франция, Белгия и Германия подхраниха разочарованието на избирателите от традиционните партии.

Подобни масови настроения има и в САЩ, където Тръмп дойде на власт именно на вълната на тези настроения.

Няколко водещи германски медии не бяха допуснати до срещата в Кобленц, която беше организирана от "Европа на нациите и свободата", най-малката група в Европейския парламент, в година, когато партиите се надяват на сериозни изборни успехи.

На срещата също така са присъствали Геерт Вилдерс, лидер на холандската крайнодясна Партия на свободата, който през миналия месец беше осъден за дискриминация срещу мароканци, както и Матео Салвини, лидер на италианската крайнодясна "Северна лига", който иска Италия да излезе от еврозоната.

В Холандия Вилдерс води във всички социологически проучвания преди парламентарните избори, насрочени за 15 март. Отново акламирайки избирането на Тръмп, Вилдерс е подчертал на срещата: "Вчера свободна Америка, днес Кобленц, а утре нова Европа."

Пред сградата, където се е провела срещата, е имало протести, в които участие е взел и германският вицеканцлер Зигмар Габриел, който е председател на Германската социалдемократическа партия.