Тежките загуби за джихадистки, ислямистки и други военни групи в Сирия и Ирак са една от причините за 33-процентен спад в световните терористични атаки през 2018 г., като смъртните случаи спаднаха до 10-годишен минимум, съобщава АФП.

Според годишният глобален индекс за нападения "Джейн" (JTIC), "през 2018 г. индексът регистрира общо 15 321 атаки от въоръжени групировки, което води до общо 13 483 жертви, които не са военни", коментира Матю Хенман, ръководител на "Джейн".

Нивото на цивилните жертви от терористични атаки е най-ниското, откакто JTIC започна да събира "изчерпателни данни за събития" през 2009 г. Нападенията на ДАЕШ (Ислямска държава) са намалели с почти три четвърти, въпреки че групата все още е най-смъртоносната в света.

"Териториалните загуби на ДАЕШ са основна причина за намаляване на атаките в Сирия. Друг ключов елемент в спада в насилието в Сирия бе увеличаването на държавния контрол върху територията", обяснява Хенман.

Загубите в Ирак също "значително намалиха капацитета на групата да действа териториално, вместо да преминат към по-ниски интензивни бунтовнически операции". Афганистан измества Сирия като най-опасната страна, като атаките се увеличават с почти една трета.

В същото време Украйна отбеляза ръст на атаките от 18,4% в подкрепяния от Русия сепаратистки изток. "Това се дължи почти изцяло на увеличаването на оперативната дейност на двете про-руски сепаратистки групировки, действащи в региона на източната част на Донбас", се казва в доклада на "Джейн".

Най-смъртоносните терористични организации по света днес

Най-смъртоносните терористични организации по света днес

През изминалата година 18 814 души са загинали при тероризъм