Американската армия повдигна нови 22 обвинения срещу редник Брадли Манинг, заподзорян в предаване на секретни документи на сайта Уикилийкс, съобщи АП.

Манинг е обвинен в използването на неразрешени компютърни програми и предаване на данни на "враговете" на САЩ.

Обвинението срещу редника предвижда смъртно наказание, но представители на армията са уведомили адвокатите му, че няма да искат най-тежкото наказание.

Ако бъде признат за виновен по новите 22 обвинения Брадли Манинг ще лежи в затвора до живот, ще бъде уволнен от армията и лишен от всякакви права и привилегии.

По-рано беше съобщено, че към Манинг са предявени обвинения в разгласяване на секретна информация и в частност предаване на Уикилийкс на видеозапис от хеликоптерен обстрел на Багдад през 2007г. от група хора, сред които и двама репортери на Ройтерс. При инцидента загинаха 18 души, както и двамата журналисти.

Счита се, че до ареста си през май 2010 г. Брадли Манинг е предал на Уикилийкс 250 000 грами на американските посолства, чието публикуване започна в края на ноември.

23-годишният Манинг е държан в затвор във военна база във Вирджиния. 23 часа в денонощието Манинг е в единична килия, няма възглавница и чаршаф. Когато има посетител, ръцете му биват закопчани в, а краката оковани във вериги. Охраната трябва да проверява на всеки 5 минути какво прави Манинг.

Правозащитници неведнъж призоваха за подобряване на условията, при които е държан редникът.