Израелски военни самолети извършиха въздушни удари в ранните часове на днешния ден близо до сирийската столица Дамаск.

Има противоречиви информации относно жертвите: сирийските държавни медии съобщиха, че осем войници са били ранени, докато опозиционният Сирийски център за наблюдение на човешките права обяви, че при ударите са загинали 23-ма души, като те са били насочени към позиции на сирийската армия и подкрепяни от Иран бойци.

Сирия прихвана ракети от Израел

Сирия прихвана ракети от Израел

Насочени към ирански цели

Държавната новинарска агенция САНА обяви, че сирийската противовъздушна отбрана е свалила повечето от ракетите в предградията на столицата и в южната част на страната, преди да достигнат целите си. Агенцията също така съобщи, че израелските военни самолети са изстреляли ракетите, докато са летели над Голанските възвишения и над съседен Ливан.

При първата атака са били ударени военни позиции в околностите на Дамаск, докато втората е извършена 30 минути по-късно, като са били ударени военни позиции в околностите на областите Дераа, Кунейтра и Риф Дамаск, уточни САНА, цитирайки военен източник.

Путин и Ердоган се съгласиха да подобрят координацията в Сирия

Путин и Ердоган се съгласиха да подобрят координацията в Сирия

Ердоган е казал пред Путин, че Турция ще използва правото си да се защити при атака срещу турската армия в Сирия

Сирийският център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания и който проследява войната в Сирия чрез мрежа от активисти на място, уточни, че въздушните удари са били извършени след полунощ. Те са ударили позиции на сирийската армия и на подкрепяни от Иран милиции западно и южно от столицата, както и военновъздушната база Мазех в Дамаск, уточниха от центъра.

Според неговите данни 15 от жертвите са от подкрепяни от Иран милиции, някои местни и някои чуждестранни, като най-малко трима иранци са сред тях. Осем от жертвите били от сирийските правителствени сили.

Миналия месец сирийската армия обяви, че израелски самолети са атакували главната въздушна база Т-4 в провинция Хомс и че нейната противовъздушна отбрана е свалила няколко ракети при удари, нанесли само материални щети. През декември от сирийската армия заявиха, че системата за противовъздушна отбрана е прехванала ракети, изстреляни откъм Израел, насочени към цели в покрайнините на Дамаск.

Русия разполага С-400 в Камишли, Сирия, има напрежение с войски на САЩ

Русия разполага С-400 в Камишли, Сирия, има напрежение с войски на САЩ

Американски войски "блокират" руските да стигнат до нефтени находища