Около половината от всички европейци може да са били изложени на дезинформация, организирана от свързани с Русия профили в социалните мрежи, преди изборите за Европейски парламент, показва анализ.

Доказателства за 6 700 т. нар. "лоши участници", публикуващи достатъчно съдържание, за да достигнат до 241 млн. потребители, са били открити от изследователи, проучващи мащаба на заплахата, уточнява британският в. "Гардиън".

Великобритания скочи: Телевизия RT е оръжие за дезинформация на Русия

Великобритания скочи: Телевизия RT е оръжие за дезинформация на Русия

Руската държава разпространявала фалшиви новини

Не е имало "универсално" съдържание, но създаденият на местно равнище материал е бил разпространяван, за да създаде разказ за всяка страна членка на ЕС, показва проучването, което е обхванало 10-дневния период между 1 и 10 март.

Авторите на доклада са открили конкретни доказателства за злонамерени участници, опитващи се да оформят специфични новинарски събития в Европа, включително дебатите за това дали британският парламент трябва да подкрепи споразумението за Брекзит на Тереза Мей, по време на което активно се е разпространявало разделящо съдържание.

На 4 март 2019 г. статия, публикувана от френския президент Еманюел Макрон за бъдещето на Европа, е провокирала 79% увеличение на активността в рамките на 24 часа от профили, повечето популяризиращи или споделящи съдържание, опитвайки се да дискредитират идеите му.

Проф. Дронзина: Институциите ни не реагират на руската дезинформация

Проф. Дронзина: Институциите ни не реагират на руската дезинформация

Намесата в избори е факт…

В Германия акцентът е бил поставен върху изграждането на разделящ разказ относно имиграционната политика вследствие на сирийската бежанска криза и възхода на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

Дезинформацията е била разгръщана чрез автоматизирани ботове, програмирани за събиране на специфични текстове, както и от хора, които понякога използват софтуер, за да комуникират чрез множество профили едновременно и потенциално избягвайки алгоритми за откриване на ботове.

Компанията, която е провела изследването - фирмата за онлайн сигурност SafeGuard Cyber, заяви, че разполага с база данни за повече от 500 000 известни профила на тролове и ботове и е убедена в техните руски връзки, въпреки че това не може да бъде независимо потвърдено от "Гардиън".

Евролидерите поискаха спешни действия срещу руската дезинформация

Евролидерите поискаха спешни действия срещу руската дезинформация

Спешни действия в борбата с фалшивите новини в интернет

Британският еврокомисар сър Джулиан Кинг заяви, че доказателствата "подчертават опасностите от дезинформацията онлайн".

Той каза: "Злонамерени актьори, независимо дали са държавни или недържавни, няма да се поколебаят да използват интернет, за да се опитат да влияят и да се намесват в нашите демократични процеси. През изминалата година постигнахме много за противодействие на тази заплаха. Но повече трябва да се направи от всички страни, включително от големите интернет платформи - жизненоважно е да гарантираме сигурността на нашите избори", коментира Кинг.