Руската намеса в избори и референдуми в страните от ЕС е факт, тя продължава и избирателите трябва да бъдат информирани за това. В България институциите не дават публичност на проблема.

Това заяви проф. Татяна Дронзина, която участва в конференцията "Изборите за европейски парламент - голямото изпитание пред бъдещето на Европа", организирана от Атлантическия съвет.

Тя посочи, че във Франция три месеца преди евроизборите е разпространена информация за заплахите от манипулиране на вота.

Проф. Дронзина напомни, че Русия многократно се е намесвала в избори чрез кампании за дезинформация и кибератаки: при референдума за Брекзит във Великобритания, изборите във Франция, Холандия, Германия, Италия, Унгария, България, както и референдума за независимост на Каталуния.

Тя открои четири актуални наратива в руската дезинформация: противопоставяне на "елитите срещу хората", внушение за загуба на ценностите, насаждане на страх от загуба на суверенитет и идентичност, представяне на ЕС като отслабваща общност.

Проф. Дронзина цитира данни за представянето на България в руските медии като страна, която загива под "тиранията" на ЕС.

Според нея България може да се справи със своята уязвимост от руската пропаганда чрез засилване на собствените си институции. На второ място трябва да се спечели "войната за смислите" - дезинформацията борави не толкова с фалшифициране на фактите, колкото с манипулативно тълкуване. С оглед на това на дезинформацията трябва да се противодейства на нивото на смислите.

По думите на проф. Дронзина, за решаването на проблема е необходимо и да се правят повече изследвания.