Западните сили и съюзниците им от Близкия Изток са разположили значителен брой военноморски сили в Персийския залив - в района на Ормузкия проток между Арабския полуостров и Иран.

Това е станало само няколко дни, след като израелският премиер Бенямин Нетаняху намекна, че страната му може да проведе превантивен удар срещу ядрените обекти на Иран и без помощта на САЩ, съобщава IsraelToday.

В международната армада влизат линейни кораби, самолетоносачи и подводници от 25 държави. Само на трите американски самолетоносача, които са изпратени, има повече самолети, отколкото имат Иранските ВВС.

Военни официални лица, цитирани от „Дейли Телеграф", са заявили, че разполагането е част от годишни военни учения, но те не крият факта, че „враг" в ученията ще бъде Иран.

Има сериозни страхове сред западните държави, че Израел ще атакува иранските ядрени обекти, а в отговор на това Ислямската република ще се опита да затвори Ормузкия проток, който е важен международен воден път, през който дневно преминават 18 милиона барела петрол или 35% от световната търговия на петрол.

При евентуално затваряне може да има потенциали катастрофални последици за икономиките на САЩ, Великобритания, ЕС, Япония и други държави, коментира изданието.

Опасенията са и в това, че Израел планира атаката срещу Иран преди президентските избори в САЩ през ноември, за да принуди президентът Обама да подкрепи военно усилията на Тел Авив.

Обама може да изгуби избиратели сред еврейската общност, ако не помогне на Израел, а ако спечели изборите вече ще бъде късно да се оказва натиск върху него, коментира още таблоидът.

Междувременно командирът на Ислямската Ревволюционна гвардия генерал-майор Мохамед Али Джафари заяви, че ислямските страни в региона без никакво съмнение ще се присъединят към Иран, ако Израел нападне Ислямската република, съобщи Mehr.

Ако избухне война между Израел и Иран, то де факто ще е война между Исляма и неверниците... и несъмнено мюсюлманите по света няма да останат безучастни и ще помогнат на Иран", изтъкна той на брифинг.

По думите му има два много важни фактора в полза на Иран в противопоставянето му с Ционисткия режим. Първият е ракетите, които притежаваме и вторият фактор е мюсюлманската мощ в страните от региона, подчерта Джафари.

Генерал-майор Мохамед Али предупреди, че ако страната му бъде нападната Иран ще отмъсти със затваряне на Ормузкия проток и атаки срещу американски бази в Близкия Изток и Израел, съобщава „Франс прес".

Джафари, който изключително рядко участва в пресконференции подчерта също, че Ормузкият проток ще бъде основателна мишена за Иран, ако Ислямската република бъде нападната.
Припомняме, огромен процент от световните доставки на петрол минават именно през този проток.

„Това е обявена политика от страна на Иран: Ако има война в региона и Ислямската република участва, то е естествено Ормузкият проток, както и енергийният пазар, да бъдат изправени пред трудности", констатира Джафари.

По думите му американските бази в Бахрейн, Кувейт, Обединените Арабски Емирства и Саудитска Арабия също ще усетят иранското отмъщение чрез ракетите на страната или съюзниците на Техеран.

САЩ имат голяма уязвимост около Иран, тъй като техните бази са в обсега на ракетите на Революционната гвардия, каза той, допълвайки, че страната има и други способности щом стане въпрос за подкрепата на ислямския свят към Ислямската република.

Според него Техеран вярва, че Израел неуспешно се опитва да притисне САЩ да участват в евентуална атака срещу иранските ядрени обекти.

„Не мисля, че ще бъде проведена атака без разрешението на САЩ", смята Джафари.

Ако израелските самолети и ракети ударят Иран, „нищо от Израел няма да остане, по отношение на размера", предупреди генералът, допълвайки, че няма да има израелска част от територията, която да не бъде засегната от иранските ракети.

„Така че нашият отговор сам по себе си е възпиращ", изтъкна той.

Джафари, по негово лично мнение в случай на удар срещу Иран, поясни, че Техеран ще трябва да напусне Договора за неразпространение на ядрените оръжия и задълженията на страната ще се променят.
Но той разясни, че това не означава, че страната ще се насочи към изграждането на атомно оръжие, тъй като „имаме религиозен указ от върховния лидер" срещу ядрените оръжия.