Около една четвърт от свинете в света се очаква да умрат от африканска чума по свинете, докато правителствата се борят с болестта, разпространяваща се бързо в ерата на глобализацията, заяви президентът на Световната организация за здраве на животните, съобщава АП.
Рязкото намаляване на популацията на свине в света би довело до евентуален недостиг на храна и високи цени на свинско месо, а също така може да доведе до недостиг на много продукти, произведени от прасета, като например хепарин, който разрежда кръвта и се използва при хората, коментира д-р Марк Шип, президентът на организацията.
Заболяването се разпространи през изминалата година в много страни, включително Китай, където са половината прасета в света и разпалва световна криза, обяснява Шип пред журналисти на брифинг в Сидни.
"Не мисля, че видът ще бъдат изгубен напълно, но това е най-голямата заплаха за търговското отглеждане на прасета, която някога сме виждали. И това е най-голямата заплаха за всеки търговски добитък на нашето поколение."
Африканска чума по свинете, фатална за свинете, но безопасна за хората, унищожи свински стада в много азиатски страни. Китайските власти са унищожили около 1,2 милиона прасета в опит да овладеят болестта от август 2018 г.
Цената на свинското месо почти се удвои за година в Китай, която произвежда и консумира две трети от свинското в света. А усилията на Китай за закупуване на свинско месо от чужбина, както и по-малки огнища в други страни, стимулират глобалните цени.
"В някои страни има недостиг и има някои заместители с други източници на протеин увеличава цените на други протеини", коментира Шип.
Постигнат е напредък за ваксина, но Шип, който е и главен ветеринарен служител в Австралия, заяви, че работата е предизвикателна, тъй като самият вирус е с много сложна структура.
Голяма пробив е съобщението миналата седмица, че учените са разгадали 3D структурата на вируса.
Африканската чума по свинете се разпространява чрез контакт между прасета, чрез замърсен фураж и кърлежи. Произхожда от Южна Африка и се появява в Европа през 60-те години.
Неотдавнашната поява в Западна Европа идва от диви прасета, прехвърлени в белгийски гори за ловни цели.
Шип обяснява, че разпространението отразява глобалното движение на свинско месо и хора, но също така и ефекта от митата и търговските бариери, което кара купувачите да търсят по-рискови източници.
Контролът на качеството е труден за продукти като кожи за колбаси, салами и подобни храни.
"Тези обвивни продукти се движат през много страни. Те са почистени в една, степенувани в друга, сортирани в друга, частично обработени в друга и накрая третирани в четвърта от пета страна. Те са много трудни за проследяване през толкова много страни."
Възникващ проблем в кризата е потенциалният недостиг на хепарин. "По-голямата част от него се доставя от Китай, който е силно засегнат. Съществуват опасения, че това ще застраши глобалното предлагане на хепарин", допълва Шип.
Той хвали усилията на Китай за борба с болестта и коментира, че огнищата ще променят начина, по който се отглеждат свине.
"В Китай преди имаха много малки свинеферми в задни дворове. Те виждат това като възможност да направят голяма крачка напред и да преминат към широкомащабни търговски свинеферми".
"Предизвикателството ще е пред други държави без инфраструктура или капиталови резерви за увеличаване по тези начини."