Южна Корея е най-новата страна, засегната от смъртоносна африканска чума по свинете, след като няколко прасета, умрели във ферма, са били заразени с вируса, съобщава министерството на земеделието, цитирано от СиЕнЕн.

Огнището е потвърдено в свинеферма в Паджу, провинция Кьонги, град близо до силно укрепената граница със Северна Корея, коментира Ким Хеион-соо, министърът на земеделието, храните и селските въпроси.

За ограничаване на разпространението на болестта е наложено 48-часова общодържавна забрана за движението на свине във ферми и кланици, допълва Ким на пресконференция. Ще бъдат инсталирани и нови контролни пунктове и дезинфекционни площадки, които да подпомогнат карантинната работа.

Министърът добави, че почти 4000 прасета в три ферми, включително и тази, в която се съобщава за огнището, трябва да бъдат избити до края на деня като превантивна мярка.

Заради 76% увеличение на цената на свинско месо, Китай намалява митата за САЩ

Заради 76% увеличение на цената на свинско месо, Китай намалява митата за САЩ

Китай е най-големият потребител на свинско в света, 49,3% от глобалното потребление

Африканската чума по свинете е болест по животните, която се разпространява бързо в Азия през последните няколко месеца, според Световната организация за здраве на животните. Това е фатално за свине и диви свине и може да се предава по много начини, включително директен контакт и замърсяване на хранителни отпадъци и фуражи.

Общо осем азиатски страни, включително Китай, Филипини и Северна Корея, съобщават за огнища на вируса, който произхожда от Субсахарска Африка. Китай първи в региона откри болестта през август 2018 г. В няколко източноевропейски държави, както и Русия, също имат огнища, въпреки че много от тях са ограничени до диви свине.

Вантане Калправид, регионален мениджър на Спешния център на ООН за трансгранични болести по животните, заяви, че е трудно да се контролира разпространението на вируса в Азия поради постоянната контрабанда на свински продукти през граница.

"Всички страни в региона остават изложени на риск избухване на болестта", обяснява тя.

"Няма опасения за заплаха за общественото здраве и безопасността на храните", тъй като вирусът не представлява риск за здравето на хората.

Фермери в САЩ искат, но не могат да продават свинско месо на Китай

Фермери в САЩ искат, но не могат да продават свинско месо на Китай

С намалена популация заради болести, Китай наложи 62% данък за свинско от САЩ

Африканската чума по свинете може да причини сериозен недостиг на производство и икономически загуби. Почти една трета от популацията на свине в Китай, повече от 100 милиона прасета, са унищожени от вируса, което води до свинска криза. Средната цена за търговците на дребно се е повишила с близо 70% до август в сравнение с преди една година, принуждавайки някои градове да започнат да използват своите резервни свински резерви, за да стабилизират предлагането.

Северна Корея съобщи и за първото си огнище на болестта пред Световната организация за здраве на животните през май, когато в кооперативна ферма загинаха над 70 прасета, се посочва в изявление на земеделското министерство на Южна Корея.

Южна Корея, която отчете БВП от 1,62 трилиона долара през 2018 г., е дом за повече от 11,3 милиона прасета, според статистиката. "В страната има около 6300 свинеферми", допълва министърът на земеделието.

Правителството ще извърши предварителни прегледи на всички свиневъдни ферми "в най-бързи срокове", за да контролира ситуацията, коментира Ким Хеион-соо.

Ограничиха придвижването в четири населени места заради африканска чума

Ограничиха придвижването в четири населени места заради африканска чума

Поне за месец се ограничава достъпа в ловностопански територии в Сандански