Китайските държавни информационни агенции съобщават, че американското свинско и соя ще бъдат освободени от допълнителни мита, съобщава "Фокс бизнес".

"Въз основа на това, което знам, правителството на Китай насърчава китайските компании да купуват определено количество селскостопански продукти от САЩ, включително соя и свинско месо, които също ще бъдат освободени от допълнителни мита", коментира Ху Ксижин, главен редактор на държавната медия "Глобал таймс".

Днешното съобщение може да изглежда като търговска отстъпка от Китай, но има и други причини.

Тръмп отлага с 2 седмици митата за Китай като "жест на добра воля"

Тръмп отлага с 2 седмици митата за Китай като "жест на добра воля"

Помолил го вицепремиерът на Китай, заради 70-годишнината на КНР

Африканската чума по свинете е обхванала цял Китай, причинявайки спад на броя на живите свине с 32,2% през годината.

Изчерпаното предлагане води до повишаване на цените на свинското месо с рекордните 23% през месец август и до рекордно високата стойност от 36 юана на килограм в началото на септември, до 76% през тази година.

Китай е най-големият потребител на свинско месо в света, който представлява 49,3% от глобалното потребление. Свинското месо представлява 75,4% от консумацията на месо в Китай.

"Разбирането на цикъла на свинете в Китай е важно, защото има значение както за динамиката на инфлацията, така и за социалната стабилност и следователно може да повлияе на политическите действия", коментират анализаторите.

Фермери в САЩ искат, но не могат да продават свинско месо на Китай

Фермери в САЩ искат, но не могат да продават свинско месо на Китай

С намалена популация заради болести, Китай наложи 62% данък за свинско от САЩ

Пекин обяви няколко мерки, за да се опита да ограничи цените. В понеделник китайското правителство обяви, че ще предложи субсидии до 5 милиона юана (700 000 долара) за изграждането на мащабни свинеферми. Наскоро са премахнати някои екологични ограничения за насърчаване на повече земеделие.

"Намесата на китайското правителство за спиране на разпространението на африканската чума по свинете (АЧС) и смекчаване на въздействието й върху цените на свинското месо се оказва неефективно", пише икономистът базиран в Сингапур Джулиан Еванс-Причард.

"Инфлацията през следващата година ще се издигне над целта на правителството за първи път от близо десетилетие", допълва той.

Той прогнозира и че китайските потребителски цени през следващата година ще достигнат своя връх от над 4 процента, много над годишната средна цел на Китайската народна банка от 3 процента.

Български фирми ще изнасят млечни продукти за Китай

Български фирми ще изнасят млечни продукти за Китай

Те са 14 и са одобрени от Генерална митническа администрация на КНР