14 български предприятия изнасят млечни продукти за Китай. Първите четири от тях бяха одобрени от Генералната митническа администрация на Китайската Народна Република (КНР) през месец юли 2019 г. В началото на месец септември тази година одобрение за износ получиха още десет български предприятия.

Това съобщиха от Министерство на земеделието.

Сърбия е първата страна в Европа, която получава китайски бойни дронове

Сърбия е първата страна в Европа, която получава китайски бойни дронове

9 дрона следващите 6 месеца с възможност за още 15

През месец септември 2016 г. бе подписан Протокол между Министерството на земеделието и храните на Република България и Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на КНР за ветеринарните и здравни изисквания за износ на млечни продукти. По това време Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на КНР беше китайският национален компетентен орган. От 20 април 2018 г. това е Генералната митническа администрация на КНР. След подписването на документа 21 български фирми изявиха желание да изнасят своите млечни продукти за Китай.

Фермери в САЩ искат, но не могат да продават свинско месо на Китай

Фермери в САЩ искат, но не могат да продават свинско месо на Китай

С намалена популация заради болести, Китай наложи 62% данък за свинско от САЩ

През последните три години БАБХ изпращаше попълнени изискваните от китайската страна въпросници и допълнителна информация за тези български предприятия. МЗХГ и БАБХ полагат всички усилия за възможно най-скорошно одобряване от страна на Генералната митническа администрация на КНР и на останалите 7 български предприятия.

Списъкът с 14-те одобрени до момента български предприятия е публикуван на интернет-страницата на Генералната митническа администрация на КНР и е достъпен на следния линк: http://www.customs.gov.cn//customs/jyjy/jckspaq/xxfw63/jkspjwscqyzcxx/jkrpjwscqyzcmd/rzpyyepfrpcw/oz8/2528910/index.html