Сръбските военни получават китайски военни дронове през следващите месеци, първата европейска държава, която ги купува, съобщават официални представители, цитирани от Stars and Stripes.

Сърбия получава 9 дрона Chengdu Pterodactyl-1 в рамките на шест месеца, като е възможна следваща поръчка за още 15, съобщават медиите в Белград.

Смята се, че продажбата е най-големият износ на военно оборудване за Европа през последните десетилетия и бележи най-значителната стъпка на Пекин на континента, където въоръжените сили традиционно разчитат на американски и европейски производители на оръжие.

Пекин става все по-икономически ангажиран в Сърбия и другаде в Югоизточна Европа, като част от своята глобална кампания, особено в инфраструктурни проекти като пътища, железопътни линии и пристанища.

Вучич: доставките на военна техника от Русия в Сърбия отговарят на всички стандарти

Вучич: доставките на военна техника от Русия в Сърбия отговарят на всички стандарти

"Бяхме възпрепятствани да използваме Дунав, но по въздух ни се получи"

В щаба на Европейското командване на НАТО в Щутгарт официални лица изразяват загриженост относно закупуването на акции от Китай в много европейски пристанища и за арктическите амбиции за "полярния път на коприната" в Китай.

"Тази продажба ще засили значително сръбските военни, които ще придобият способности, каквито не са имали в миналото", коментира министърът на отбраната Александър Вулин. Вулин говори ден, след като бе домакин на китайска военна делегация на високо равнище, ръководена от генерал Джан Юксия, заместник-председател на силната Централна военна комисия в Пекин.

Бойните дронове Pterodactyl-1, които изглеждат забележително като построените от САЩ MQ-9 Reaper и MQ-1 Predator, имат способността да разузнават, да откриват цели през деня и през нощта и да поразяват с  лазерно управлявани бомби и ракети.

Сърбия се милитаризира, заплаха е за региона, уплашени в Косово

Сърбия се милитаризира, заплаха е за региона, уплашени в Косово

Харадинай подчерта, че тези действия принуждават Косово да се въоръжи

"Китайците имат много добър безпилотен самолет, вероятно втори след САЩ. Те очевидно са копирали някои американски системи (но) китайските дронове са много ефективни и много евтини", обяснява военният анализатор  Мирослав Лазански в Белград. Въпреки че цената на дроновете е важна, китайските дронове предлагат "топ" изпълнение, допълва той.

През последните две години сръбските военни са получили десетки бронирани превозни машини Humvee от САЩ, 9 бойни вертолета Airbus H145M и 6 реактивни изтребители МиГ-29 от Русия. Дроновете ще бъдат първата значима китайска оръжейна система в инвентара.

Китайски дронове са поръчани или са в експлоатация в редица азиатски и африкански страни, включително Обединените арабски емирства, Нигерия, Пакистан, Индонезия, Казахстан, Саудитска Арабия, Узбекистан и Египет. Те са използвани при въздушни удари срещу бойци на "Ислямска държава" в Либия и на Синайския полуостров в Египет.

Китай изнася дронове Rainbow-4 в Саудитска Арабия и Ирак

Китай изнася дронове Rainbow-4 в Саудитска Арабия и Ирак

Безпилотният апарат е проектиран като отговор на американския MQ-9 Reaper