Президентът на САЩ Доналд Тръмп отлага планираното увеличение на митата от 250 милиарда долара за китайски стоки като "жест на добра воля", съобщава БиБиСи.

Тръмп коментира, че увеличението с 5%, насрочено за 1 октомври, ще бъде отложено за две седмици. Той допълва, че забавянето е поискано от Китай, а също така е и след ход на Пекин за премахване на някои мита за американски стоки.

Президентът на САЩ обясни, че вицепремиерът на Китай Лиу Хе го помолил да отложи предстоящото повишение на митата от 1 октомври, тъй като датата съвпада със 70-годишнината на Китайската народна република.

По-рано Китай пусна списък от 16 вносни стоки от САЩ, които ще бъдат освободени от мита, включително лекарства против рак и храна за животни.

Значителният износ на САЩ за Китай, като свинско месо, соя и автомобили от американската промишленост, са сред стоките, които все още ще бъдат засегнати.

Китай изключва някои американски стоки от ответни мита

Китай изключва някои американски стоки от ответни мита

Пекин съобщи решението си дни преди планирани преговори

Най-големите световни икономики са в търговска войан последната година, което вреди на бизнеса и натоварва световната икономика.

Напрежението ескалира през последните месеци и Вашингтон заяви, че ще се насочи към целия китайски внос в САЩ с нови мита до края на годината.

На този фон и двете страни се готвят да се върнат към масата за преговори.

Предварителните срещи ще се проведат по-късно този месец във Вашингтон, преди министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин и търговският представител Робърт Лайтизър да се срещнат с Лиу Хе през октомври.

Но "широко споразумение не се забелязва", коментира Гари Хъфбауер от Петерсънския институт за международна икономика.

"Пекин е готов за продължаване на митата и враждебната реторика и през 2020 г. Тръмп не може да отстъпи, без да срещне буря от критики както демократите, така и републиканците".

Търговска война: САЩ удариха Китай с нови мита

Търговска война: САЩ удариха Китай с нови мита

Удря китайски внос като обувки, пелени и храни