25 миротворци на НАТО бяха ранени при сблъсъци със сърби, протестиращи срещу поемането на длъжност от албански кметове в общини със сръбско мнозинство в северно Косово. Това се казва в изявление на ръководената от НАТО мироопазваща мисия в Косово КФОР, цитирано от "Ройтерс".

"Докато противодействаха на най-активните части на тълпата, няколко войници от италианския и унгарския контингент на КФОР бяха обект на непровокирани атаки и получиха травматични рани със счупвания и изгаряния поради експлозията на запалителни устройства, заявява КФОР. Непровокираните атаки срещу части на НАТО са неприемливи и КФОР ще продължи да изпълнява мандата си безпристрастно", каза командващият КФОР Анджело Микеле Ристуча.

Вучич: Целта на влошаването на ситуацията в Косово е сблъсък Сърбия-НАТО

Вучич: Целта на влошаването на ситуацията в Косово е сблъсък Сърбия-НАТО

Белград прави всичко възможно да запази мира в Косово, но няма да допусне избиване на сърби

Припомняме, че по-рано днес сръбският президент Александър Вучич обвини премиера на Косово Албин Курти, че умишлено е организирал сблъсъци в северната част на провинцията, за да създаде конфликт между Сърбия и НАТО.

Това каза той в обръщание към нацията.

"Всичко това беше организирано от Албин Курти от голямото му желание за конфликт между сърбите и НАТО. Той е единственият отговорен за случващото се, но си измива ръцете като Пилат Понтийски и казва, че това няма нищо общо с него". каза Вучич.

"През последните три дни дори политически неграмотните можеха да разберат какво ни се готви", каза Вучич.

Белград прави всичко възможно да запази мира в Косово, но няма да допусне избиване на сърби, подчерта президентът.

Вучич призова косовските сърби да протестират срещу ситуацията в провинцията, но "да го направят мирно, както направиха днес. Защото тогава никой не може да ги победи. Ще направим всичко възможно да запазим мира".

Силите на КФОР отцепиха сградите на кметствата в Северно Косово

Силите на КФОР отцепиха сградите на кметствата в Северно Косово

Опити за овладяване на етническото напрежение в района

Новак Джокович предизвика политически скандал на "Ролан Гарос", откритото първенство на Франция по тенис, в понеделник, като написа националистическо, антикосовско послание на камерата след трисетовата си победа над американеца Александър Ковачевич.

Поставеният под номер 3 в светoвната разглиста написа "Косово е сърцето на Сърбия, спрете насилието" на камера след мача.

Той каза: "Това е най-малкото, което мога да направя. Чувствам се отговорен като обществена личност и син на човек, който е роден в Косово. Чувствам необходимостта да покажа подкрепа на цяла Сърбия."

Няколкостотин души в сръбската столица Белград блокираха тази вечер кръстовището на Автокоманда в знак на протест срещу ситуацията в Косово, съобщава N1.

Тълпата от предимно млади хора носеше сръбски знамена и транспаранти с надпис "Не се предаваме" и пееше националистически песни. Тълпата включваше ръководителя на забранена ултранационалистическа организация и няколко други видни националисти.

Възникнал е спор между младеж, призоваващ за протест пред германското посолство, и няколко други, които смятали, че е там, за да провокира тълпата.

Протестиращите съобщиха, че събирането е организирано чрез социалните мрежи.

Ръководителят на външната служба на ЕС Жозеп Борел осъди сблъсъците и призова за деескалация на ситуацията. 

"ЕС осъжда категоричнo шокиращоto насилие в Звечан. Насилствените действия, извършени срещу КФОР, медии, цивилни и полиция, са абсолютно неприемливи", написа той във вторник в Twitter. Борел също така изрази надежда за политическо решение чрез диалог.