Бомба е избухнала близо до конвой на зам.-председателя на Пакистанския сенат в обхванатата от насилие провинция Балуджистан. Загинали са 25 души. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на официални лица.

Най-малко 35 души са ранени при взрива близо до град Мастунг, на около 50 км от провинциалната столица Куета. На телевизионни кадри се вижда унищожено от взрива превозно средство.

Сенатор Абдул Гафор Хайдери, зам.-председател на горната камара на парламента, заяви минути след експлозията, че вярва, че той е бил целта. Разминал се е с леки наранявания.

"Има много жертви, тъй като в конвоя имаше много хора", посочва Хайдери.

Гафор Хайдери е член на Джамиат Улема Ислам, дясна сунистка ислямистка политическа партия, която е част от коалиционното правителство на премиера Наваз Шариф.

Представител на местните здравни власти заяви, че 10 от пострадалите са в критично състояние в болница.

Служител на полицията в Мастунг съобщи, че изглежда конвоят е бил ударен от атентатор самоубиец. Той допълни, че шофьорът на Хайдери е сред убитите.

Сенаторът, който се лекува в болница, се връщал към Куета, след като връчил дипломите на студенти, които се дипломирали от мадраса, религиозна академия.

По-късно през деня групировката "Ислямска държава" пое отговорност за бомбения атентат срещу автоколоната.

Според свързаната с ИД информационна агенция Амак атаката е била извършена от нападател камикадзе.