28 години от събарянето на Берлинската стена се навършват днес. Падането й на 9 ноември 1989 г. слага край на разделението на Германия и дава началото на рухването на т. нар. "Желязна завеса", разделяла Западна и Източна Европа в продължение на 44 години.

Стената е построена за една нощ на 12 август 1961 г., за да разделя комунистически Източен Берлин от Западен Берлин и първоначално е под формата на бодлива тел преди да се превърне в укрепена стена, висока над 3 метра. Хората, живеещи в комунистическа ГДР, се събуждат на 13-и август, за да открият, че са разделени от приятели, роднини и колеги на запад.

Завършената стена се състои от 106-километрова част от бетон, още 66 км бодлива тел и над 300 наблюдателни кули. Стената не само преминава през центъра на града, а напълно обгражда всички граждани на Западен Берлин, заобиколен от комунистическа ГДР.

Стените остават и днес, въпреки обединението на Германия, според Щайнмайер

Стените остават и днес, въпреки обединението на Германия, според Щайнмайер

Силните позиции на "Алтернатива за Германия" са притеснително явление, според президента

До 1949 г. Германия е разделена на две отделни страни Федерална република Германия (Западна Германия), управлявана от Съюзниците, и Германска демократична република (Източна Германия), управлявана от СССР, и въпреки че Берлин е в Източна Германия като столица тя също е разделена между Великобритания, Франция, САЩ и СССР. Берлинската стена е начинът ГДР да попречи на гражданите си да бягат на запад.

Стената разделя приятели и роднини, а много хора и от двете страни губят работата и препитанието си, ако се окажат от грешната страна. Смята се, че за 28-годишното й съществуване до 200 души са загинали в опит да я преминат, въпреки че данните варират. По време на съществуването на Стената жителите на Източен Берлин стават все по-гневни, че просперитетът и свободата от другата страна на границата са им отказани и след революциите срещу СССР в други страни те започват да искат свободно преминаване на запад.

Протестите достигат кулминацията си в нощта на 9 ноември 1989 г., когато объркани охранители отварят вратите към 22,45 ч. Това става след като говорителят на Комунистическата партия в Източен Берлин Гюнтер Шабовски е обявил по-рано същата вечер, че преминаването ще бъде позволено незабавно. Макар че протестиращите започват да разрушават части от Стената още през нощта, официалното й унищожаване е предприето едва през лятото на 1990 г.

Един истински германец и велик европеец – Хелмут Кол

Един истински германец и велик европеец – Хелмут Кол

Германското обединение и европейското единение...