В общо 29 избирателни секции в македонските общини Сарай, Боговине, Струга, Заяс, Врапчище, Тетово, Сопище и Гостивар днес се повтаря гласуването за парламентарните избори.

Право на глас в тези избирателни секции имат 27 036 избиратели, предаде БНР. Най-голeмият брой избирателни секции, където се прегласува - 20, са в шести избирателен район.

В района на Скопие се гласува отново в шест избирателни секции, пет от които са в Сарай.

Решението за прегласуването в тези секции взе Държавната избирателна комисия на заседание на 14 юли, след като Върховният съд на Македония анулира гласуването в 28 избирателни секции след жалби и промени едно решение на ДИК.

Преди това ДИК разгледа внесените 46 жалби във връзка с парламентарните избори и отхвърли всичките като неоснователни. Комисията анулира гласуването само в две избирателни секции, тъй като там е имало прекъсване на гласуването за повече от три часа.

След решението на ДИК партиите внесоха 35 жалби във Върховния съд, 24 от които бяха от Демократичната партия на албанците /ДПА/, осем от ВМРО-ДПМНЕ и по една от Демократичния съюз за интеграция, ДОМ и СДПМ.

Според първоначалните резултати от изборите коалицията "За по-добра Македония", водена от ВМРО-ДПМНЕ печели 44 мандата, "За Македония заедно", водена от СДСМ - 32, коалицията ДСИ-Партия за демократичен просперитет - 18, ДПА - 11, ВМРО-НП - шест, НСДП - седем и ДОМ и ПЕИ по един депутатски мандат.