Цивилните по света притежават три пъти повече оръжия отколкото всички военни.

Това сочат данните от последното проучване на университетския институт за международни изследвания в Женева, цитиран от Би-Би-Си.

Броят на оръжията, притежавани от обикновените граждани, се е увеличил изключително много през последните години, се посочва в доклада.

Неговият брой е три повече отколкото този на военните организации и полицейските структури по целия свят.

Все по-разпространяващата се урбанизация в различни части на света води до намаляване на обществената сигурност и до увеличаване броя на въоръжените конфликти, се казва още в доклада.

Според анализа в момента в ръцете на цивилните има около 850 милиона огнестрелни оръжия, около 200 милиона повече отколкото са очаквали експертите.

Гражданите в големите градове предпочитат да имат свое собствено оръжие, за да могат да се защитават сами от високите нива на престъпност, посочват анализаторите.

Страната, която е на една от челните позиции по отношение на оръжие, притежавано от обикновените граждани, е Бразилия.

В големите бразилски градове положението е по-зле отколкото във време на война, се посочва в доклада. Почти всяко бразилско семейство притежава свое собствено оръжие.

Според експертите е необходим по-голям контрол върху продажбата и разпространението на оръжия.

Големите оръжейни износители като САЩ, Германия, Италия и Великобритания трябва да предприемат по-значителни мерки относно контрола на оръжието, за да са сигурни дали то отива на точното място, съветват анализаторите.

Проблем представлява и оръжието, предназначено за преекипирането на иракските сили за сигурност от страна на САЩ.

Преди месец стана ясно, че американското правителство е загубило следите на над 190 000 единици оръжие, доставени в Ирак.