Три милиона венецуелци са избягали от икономическата и политическата криза в родината им, повечето от 2015 г. насам. Това обявиха от организацията на обединените нации (ООН), цитирани от "Ройтерс".

Масовото изселване, задвижвано от насилие, хиперинфлация и недостиг на храни и лекарства, е в размер от около един на всеки 12 души от населението.

Нов рекорд на инфлацията във Венецуела

Нов рекорд на инфлацията във Венецуела

Кризата в Каракас се задълбочава

Изселването се ускори през последните шест месеца, изтъкна Уилям Спиндлър от Върховния комисариат на ООН за бежанците, който призова за по-големи международни усилия за облекчаване натоварването върху съседите на страната.

Данните на ООН за септември показваха, че 2,6 млн. души са избягали.

"Основните увеличения продължават да се отчитат в Колумбия и Перу", заяви Спиндер.

Колумбия приютява 1 млн. венецуелци. Всеки ден там пристигат около 3000 души, а правителството в Богота посочва, че до 2021 г. 4 млн. венецуелци могат да живеят там, което ще струва близо 9 млрд. долара.

Богатата на петрол Венецуела изпадна в тежка икономическа криза при управлението на социалистическия президент Николас Мадуро, който увреди икономиката чрез държавни намеси, докато репресира политическите си противници.

Той отхвърли данните за миграцията като "фалшиви новини", които целели да оправдаят чуждестранна намеса в работите на Венецуела.

Международната организация по миграция и Върховния комисариат за бежанците на ООН заявиха, че масовото изселване е натоварило няколко съседни страни, особено Колумбия.