Премиерът на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) Зоран Заев обяви, че три от седемте неуредени проблема, по които се преговаря във връзка с името на страната, са били уредени, съобщават гръцки медии.

"Важно е да се изгради доверие между двете страни в посока към разрешаването на проблема с името", подчерта Заев.

Македония трябва да се откаже от имена, които не й принадлежат, отсече Ципрас

Македония трябва да се откаже от имена, които не й принадлежат, отсече Ципрас

За да се реши 25-годишният спор

"Доволен съм, че всички отворени въпроси всъщност бяха обсъдени. Ако започнем от седемте позиции, които бяха отправна точка за преговорите, знам, че сега са сведени до четири; другите три бяха затворени. Смятам, че политиката на новото правителство скоро ще бъде в състояние да затвори и другите въпроси", добави той.

Премиерът на Македония не е уточнил кои са били трите неуредени въпроса, но каза, че лесните въпроси са били разрешени.

Попитан за географската дефиниция, Заев потвърдил, че това е приемлив избор за страната му и каза, че няколко имена са били споменати.

Името на Македония да се съгласува и с нас, иска Първанов

Името на Македония да се съгласува и с нас, иска Първанов

Солунският дневен ред от 2003 г. е по-ясен от днешния документ

"Това означава, че за нас е приемливо име с географска дефиниция, т. е. ние отхвърляме всички останали, като например хронологичната дефиниция или други предложения", посочи още Заев.

Премиерът на Македония също така заяви, че срещата във вторник на посредника Матю Нимиц във Виена с гръцкия външен министър Никос Кодзиас и неговия македонски колега Никола Димитров е дала знак за началото на преговорите по въпроса за името и добави, че е много важно да се намери решение, което взема предвид проблемите на националната идентичност.

"Наистина сме оптимисти за намирането на решение. Разбира се, някои послания са изпратени от гръцката страна по отношение на някои червени линии. Смятам, че трябва да намерим решение, което ще удовлетвори гражданите и на двете страни", изтъкна още Заев.