Около 30 хиляди души излязоха на протест в Братислава с искане за оставката на шефа на полицията Тибор Гаспар и спецпрокурора Душан Ковачик, както и за провеждане на нови избори, предаде Дойче веле.

Протестиращите се опасяват, че ако Гаспар и Ковачик останат на постовете си, разследването за убийството на журналиста Ян Куцияк няма да се проведе адекватно.

Агенция "Франс прес" отбелязва, че скоро новият вътрешен министър Томаш Друцкер ще вземе решение дали шефът на полицията да остане или да бъде отстранен.

Протестите в Словакия продължават

Протестите в Словакия продължават

Искат оставката на шефа на полицията

Президентът на страната Андрей Киска по-рано коментира, че Гаспар трябва да бъде освободен от поста, за да бъде възстановено доверието на хората в полицията.

Припомняме, журналистът Ян Куцияк и неговата приятелка бяха убити на 25 февруари. В един от последните си материали, публикуван в портала aktuality.sk след смъртта му, Куцияк обвини приближени на премиера Роберт Фицо във връзки с италиански бизнесмени, обвързани с мафията. Самият Фицо отхвърли обвиненията.

След масови протести премиерът и двама министри - вътрешният Роберт Калиняк и министърът на културата Марек Мадарич, подадоха оставки.