Повече от 3000 души бяха евакуирани в събота от жилищни сгради в руския град Белгород, след като бомба беше открита близо до района. Това съобщава CNN.

Според специалисти по експлозиви няма опасност от експлозия.

Областният управител на Белгород Вячеслав Гладков каза в канала си в Telegram, че бомбата е премахната от района и хората се прибират в жилищата си.

Припомняме, че късно в четвъртък руски военен самолет хвърли бомба върху Белгород - град с повече от 400 000 души близо до границата с Украйна - оставяйки голям кратер, взривявайки кола на покрив и повреждайки близките сгради.

Съобщава се за двама ранени при експлозията, казаха местни власти.

Руски Су-34 изстрелял неволно авиационна бомба по Белгород
Обновена

Руски Су-34 изстрелял неволно авиационна бомба по Белгород

Не се разкриват допълнителни подробности за инцидента

Държавните медии обвиниха за инцидента "случайно" или "аварийно" изпускане на боеприпаси.

Не е потвърдено дали устройството, открито този уикенд, също е било изхвърлено в четвъртък.

Питър Лейтън, гостуващ сътрудник в азиатския институт Грифит и бивш офицер от Кралските австралийски военновъздушни сили, каза, че инцидентът в четвъртък е "странен".

Той каза, че пилотът обикновено изпуска боеприпаси в "безопасен" режим, така че да не детонират и да се опитат да направят това в ненаселен район.

Регионът на Белгород е сцена на няколко експлозии и бомбени атентати след инвазията на Русия в съседна Украйна през февруари 2022 г. Градът беше един от районите за разполагане на руските войски в навечерието на инвазията.

Отново експлозия в Белгород
Обновена

Отново експлозия в Белгород

Властите разследват удара