Американски военен конвой, който минава през Чешката република за военни учения в Румъния и Унгария, значително забавя трафика по магистрала D1 от Прага до Бърно.

Според пътната полиция, шофьорите могат да очакват едночасови закъснения, съобщава радио "Чехия".

Конвоят, съставен от около 350 бронирани бойни превозни средства и над 800 души, влезе в Чешката република през чешко-германската граница в Розвадов. Очаква се да напусне страната в четвъртък следобед.

В същото време приключи и военно учение Хърватска в рамките на международните военни учения за незабавен отговор, с цел да се демонстрират бойни способности на артилерийски и противотанкови части, както и съвместни действия, съобщават местни медии.

"Това е гаранция за трайна сигурност с най-големия и мощен съюз в историята на човечеството и това учение е най-доброто възможно честване на 10-та годишнина от членството на Хърватия в НАТО", коментира хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич.

Той благодари на САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Франция, Полша, Унгария, Словения, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Албания, Черна гора, Литва и Косово "за признанието относно важността за осъществяване на това съвместно учение".

Меркел инспектира войски на НАТО в Германия

Меркел инспектира войски на НАТО в Германия

"Не е достатъчно да говорим за мир, трябва да докажем, че сме готови да защитим този мир"