Гемрнаският канцлер Ангела Меркел инспектира войските на НАТО в Германия, тя посети 9-ата бронирана бригада на Бундесвера в Мюнстер, която тази година осигурява сухопътни сили за съвместната оперативна група за готовност на НАТО (VJTF), съобщава "Дойче веле".

Голяма част от основния капацитет, който Бундесверът може да предложи, участва във впечатляващо координирано половинчасово представяне, което канцлерът гледа през бинокъла заедно с генерала Еберхард Зорн и генерал-лейтенант Йорг Волмер, началник на щаба на германската армия.

Самото представяне включва и демонстрация на атака с множество бронирани превозни средства, с танкове, пресичащи пълни канали с вода, спасявания на хеликоптери и операции по зареждане с гориво по време на полет. Хеликоптери "Тигър", изтребители "Торнадо", бойни танкове "Леопард", както и амфибийни бронирани превозни средства, мотоциклетисти и камиони за изграждане на мостове.

Самата Меркел пристигна на парада във военен полицейски автомобил "Енок", преди да позира за снимки с войници и тежко оборудване, тя също така и обядва с някои от войниците.

За НАТО Китай е новата Русия

За НАТО Китай е новата Русия

Ако Европа се съсредоточи върху Русия, ще облекчи САЩ, да се концентрира в Азия

Това е първото посещение на канцлера за седем години в Мюнстер, най-голямата германска военна база в страната и дом на повече от 5000 военнослужещи. В краткото изложение, Меркел коментира политическото значение на VJTF, което НАТО създаде през 2015 г. като пряк отговор на войната в Източна Украйна и потенциалната руска агресия на източните граници на съюза.

От 2012 г. "политическата задача разбира се напълно се промени. С това, което преживяхме (в Украйна), се появи нова ситуация, която направи защитата на собствената територия на съюза отново приоритет", коментира тя.

"Възможностите, които поставяме на везните, са принос, така че другите да знаят, че сме сериозни в защитата на нашата територия. И затова се откриват възможностите за преговори. Това означава, че не е достатъчно да говорим за мир, трябва да докажем, че сме готови да защитим този мир", допълни Меркел.

"Ние знаем, че създаването на VJTF дойде във връзка със събитията от 2014 г.", коментира подполковник Майкъл Вагнер, командир на 93-и брониран батальон. "Ето защо приемаме мисията особено сериозно. Знаем също така, че освен това трябва да създадем възпиращ ефект".

Захарова поздрави НАТО: Не се увличайте в обсесивни фобии

Захарова поздрави НАТО: Не се увличайте в обсесивни фобии

"Миролюбивостта, както знаете, е отличителна черта на нашите американски партньори, една добра традиция", коментира тя

VJTF включва войници от девет европейски партньори от НАТО, включително Франция, Чехия, Литва и Латвия - последните имат особен интерес да се предпазят от това, което те виждат като все по-голяма руска заплаха. Норвежки, холандски и белгийски офицери също бяха на разположение за демонсрацията, а Норвегия миналата година бе домакин на най-големите военни учения на НАТО в нейната история.

Но бригадата все още трябва да бъде подновена за предизвикателствата на дигиталната ера. Войниците заявяват, че през следващите няколко години се планира сериозна реновация и ремонт, GPS проследяване на войници с устройства по време на операции, както и очаквано подобрение на цифровата комуникация между различните международни сили.

"Нещата достигат до войниците и наистина е добре за моите войници, когато видят, че нещо се случва", допълва Вагнер, който иска да подчертае постигнатия напредък, въпреки информацията за недостиг на оборудване в Бундесвера.

Посещението на канцлера е "голяма чест за нас и отразява статута, който VJTF означава за нея", допълва Вагнер.

Отказът на Германия от F-35 за сметка на Eurofighter дразни партньори в НАТО

Отказът на Германия от F-35 за сметка на Eurofighter дразни партньори в НАТО

Lockheed Martin предупреждава, че "ретроградната стъпка" застрашава отбраната

Учението се разглежда и като възможност да се покаже на канцлера колко важен е практическият ангажимент на Германия към НАТО, като изявлението на военните за пресата коментира, че задълженията на VJTF "изискват постоянно наличен материал".

Бундесверът многократно призовава за повече финансови ресурси, най-скоро миналия петък, когато говорител на министерството на отбраната заяви, че германската армия "е сила, която от много години трябваше да се справя с намаляващите бюджети и намаляващите структури".

Тези призиви са подкрепени от натиска на съюзниците от НАТО, особено САЩ, за постигане на целта на алианса в областта на бюджета за отбрана от 2% от БВП.

Германският отбранителен бюджет за 2019 г. е 43,2 млрд. евро, което е с около 5 млрд. евро повече от миналата година, а Меркел не пропусна възможността да подчертае "значителното увеличение" във военното финансиране. Но все още е малко под целта от 2%, въпреки че финансовото участие на Германия в НАТО се осъществява и от бюджетите на други министерства, например когато чуждестранни войници от НАТО се настаняват на германска земя.

Меркел също така споменава важността на бригадата за НАТО. "За нас е политически ясно, че е хубаво, когато можем да изпълним задълженията към нашия съюз с тази бригада", коментира Меркел пред войниците.

Свършено е със следвоенния ред, обяви Меркел и постави САЩ до Русия и Китай

Свършено е със следвоенния ред, обяви Меркел и постави САЩ до Русия и Китай

Меркел призова Европа да се обедини и да се изправи срещу САЩ, Русия и Китай