Решението на Германия да не купува стелт-изтребител F-35 е "ретроградна стъпка", която може да попречи на способността на страната да работи на същото ниво като нейните партньори от НАТО, според европейския ръководител на Lockheed Martin, които произвеждат самолета, съобщава "Файненшъл таймс".

Джонатан Хойл, вицепрезидент за Европа в американската отбранителна група, коментира, че решението на Германия да изключи F-35 от по-нататъшно разглеждане като заместител на остарялата флотилия от самолети "Торнадо" е уловило много правителства "неподготвени". Германското министерство на отбраната заяви, че е взело решение за придобиване на повече от Eurofighters от Airbus или F-18 от Boeing.

В същото време, преди 3 месеца Франция и Германия дадоха начало на проект за създаване на нов изтребител. Европа в момента разполага с три бойни самолета - "Юрофайтър Тайфун", "Рафал" и "Грипен". Същевременно, двете страни се разбраха да започнат разработката на нов танк, като работата по проекта трябва да започне до средата на 2019 г. Танкът трябва да влезе на въоръжение през 2035 г.

Германия преговаря със САЩ, Eurofighter да носи ядрени бомби

Германия преговаря със САЩ, Eurofighter да носи ядрени бомби

Берлин иска да поръча нови самолети, но Вашингтон трябва да ги сертифицира за извършване на ядрени мисии

Тъй като германската реторика през последните три години е за засилване на отбранителните си способности, решението да не се обмисля F-35 предизвикаха въпроси сред другите европейски правителства относно "позицията на Германия да напредва и следователно какво означава това за НАТО", коментира Хойл.

Той допълва, че по време на неотдавнашно посещение в НАТО няколко посланици изразяват "разочарование" от решението на Германия.

Те отбелязват, че макар и много от техните страни да инвестират в пето поколение изтребители, избирайки F-35, то "Германия, която има най-голям бюджет за отбрана, току-що е направила тази ретроградна стъпка".

"Така че, когато излизаме и работим заедно оперативно, ако летите със стелт, пето поколение, не искате четвърто поколение по средата на операциите си, защото всеки може да го види", обяснява представителят на Lockheed Martin за Европа.

САЩ мислят да наложат санкции на Турция

САЩ мислят да наложат санкции на Турция

Ердоган не може да има и С-400 и F-35

Германското решение е възприето от много наблюдатели в областта на отбраната като сигнал от Берлин, че остава ангажиран със създаването на следващото поколение френско-германска "бъдеща бойна въздушна система" (FCAS).

Ключов въпрос за Германия, според анализатори в отбраната, ще бъде как една нова флотилия може да разгръща американски ядрени оръжия, разположени в Бюшел, в западната част на страната, като част от споразумението за "ядрено споделяне" в НАТО.

Всеки заместител на "Торнадо" ще трябва да бъде в състояние да направи същото и да бъде сертифициран от САЩ.

Позицията на Германия по отношение на отбраната е подложена на многократни критики от Доналд Тръмп, че не харчи достатъчно.

Москва към Вашингтон: Върнете ядрените си оръжия в САЩ

Москва към Вашингтон: Върнете ядрените си оръжия в САЩ

Русия настоява за забрана за провеждане на учения с използване на ядрени оръжия в неядрени държави

Вицепрезидентът на САЩ, Майк Пенс поднови критиките по време на честването на 70-годишнината на НАТО този месец.

Въпреки неуспеха на F-35, Хойл коментира, че Lockheed Martin продължава да разглежда Германия като "голям потенциален пазар".

Lockheed има интерес от редица важни програми за отбрана в страната, включително хеликоптери, както и от противоракетна отбрана, където Германия има водеща роля в НАТО.

Европа остава ключова област на растеж за Lockheed, особено Полша, която ще се превърне в регионален център, допълва Хойл.

Полша обеща да изразходва 2% от силно растящия си БВП всяка година за отбрана като част от 10-годишния план за модернизация, очертан през 2013 г.

САЩ и Япония уверяват, че Китай няма първи да намерят изгубения F-35

САЩ и Япония уверяват, че Китай няма първи да намерят изгубения F-35

Пентагонът има пълна вяра и увереност в програмата F-35, всички самолети летят