Съединените щати ще наложат санкции на Турция и ще замразят доставянето на американски изтребители F-35, ако страната пристъпи към придобиването и разполагането на руската система за противоракетна отбрана С-400, заяви в интервю за гръцкия вестник "Катимерини" американският сенатор Робърт Менендес.

- Няма вероятност да имат F-35. Ще има санкции съгласно закона, които съществуват днес. Това е покупка на голяма част от военното оборудване от Русия и това е санкционираща дейност за всеки в света - включително Турция.

Турция пази Истанбул и Анкара със С-400, разполага F-35 до столицата

Турция пази Истанбул и Анкара със С-400, разполага F-35 до столицата

Тръмп е заел "разумна позиция" за руската ПРО

Няма начин да имате ... F-35, поставен до С-400, който също би могъл наистина да наблюдава същността на технологията, която имаме във F-35. Така че е невъзможно да се случи, "каза американският политик.

Той отбеляза, че някои от най-силните поддръжници на сделката F-35 и други американски представители, които смятат, че Турция все още е основен партньор в областта на сигурността в региона, са "много ясни", че това "просто не може да се случи".

Турция е готова да внесе корекции в параметрите на С-400 по искане на САЩ

Турция е готова да внесе корекции в параметрите на С-400 по искане на САЩ

Ако САЩ докажат наличие на заплаха за тях

Запитан дали САЩ ще обмислят преместването на американските военни бази от Турция в Гърция, ако отношенията между Вашингтон и Анкара продължат да се влошават, Менендес каза, че въпреки че не вярва, че това ще се случи, САЩ ще направят всичко възможно, за да защитят националната сигурност - включително преместване на своите бази.

Американският политик също приветства Сделката от Преспа между Атина и Скопие, отбелязвайки, че тя ще позволи на Гърция да играе важна роля на Балканите.