Турция може да внесе корекции в техническите параметри на руските зенитно-ракетни комплекси С-400, ако САЩ докажат наличие на заплаха за тях. Това обяви турският министър на отбраната Хулуси Акар.

По-рано Турция заяви, че няма да се откаже от плановете си за придобиване на С-400 и че първата партида от системи за противовъздушна отбрана трябва да бъде получена в страната през юли. САЩ изтъкват, че системите С-400 са несъвместими със стандартите на НАТО, заплашват със санкции за евентуалното им придобиване и многократно са заявявали, че могат да забавят или да отменят продажбата на най-новите изтребители F-35 на Турция.

Турция пази Истанбул и Анкара със С-400, разполага F-35 до столицата

Турция пази Истанбул и Анкара със С-400, разполага F-35 до столицата

Тръмп е заел "разумна позиция" за руската ПРО

"С-400 най-вероятно ще охраняват стратегически важните градове на Турция и обекти в района на Истанбул и Анкара. В същото време самолети F-35 ще бъдат разположени във военновъздушната база в турския град Малатия. Тези градове се намират далеч един от друг. Ако американската страна докаже наличието на заплаха, ще внесем изменения в параметрите на системата С-400", изтъкна Акар пред журналисти по време на посещението си в САЩ, цитиран от Анадолската агенция.

По думите му, по време последните преговори в Москва руската страна е изразила готовност да достави С-400 на Турция още през юни, но трябва да се вземе предвид факторът на действителната доставка и приемането на комплексите на въоръжение.

Русия: Турция може да произвежда компоненти за С-400

Русия: Турция може да произвежда компоненти за С-400

Но не става въпрос за цяла производствена верига

Коментирайки искането на САЩ за спиране на руско-турския договор за С-400, Акар отбелязал, че езикът на заплахите и ултиматумите в диалога с Турция е неприемлив.

"Договорът за зенитно-ракетния комплекс С-400 и участието на Турция в програмата за създаването на самолети от пето поколение F-35 не са свързани помежду си... В Сирия са разположени комплекси С-400, а в съседен Израел F-35 е на въоръжение. При това във Вашингтон никой не изказва никакви опасения по този въпрос. Подобна е ситуацията и в региона на Балтийско море", допълни Акар.

Той добави, че Турция продължава да обсъжда със САЩ условията за доставка на системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Путин обяви: Русия ще продава на Турция и други оръжия освен С-400

Путин обяви: Русия ще продава на Турция и други оръжия освен С-400

Доставката на С-400 е основен приоритет