Руската противоракетна система С-400, придобита от Турция, ще осигури сигурността на най-големите турски градове - Анкара и Истанбул, коментира турският министър на отбраната Хулуси Акар във Вашингтон, съобщава НТВ, цитирани от ТАСС.

"Възможно е С-400 да осигури сигурност за Анкара и Истанбул", каза той, припомняйки, че американските F-35 американски от пето поколение, които се доставят, ще бъдат разположени в авиационната база Малатя, която е на 600 км от турската столица.

През март вестник "Йени Шафак", цитирайки източник въе военните структури на републиката, пише, че въздушната база близо до Анкара ще бъде и първата със С-400 в Турция.

Турция очаква не само да купи F-35, но и да е партньор в производството

Турция очаква не само да купи F-35, но и да е партньор в производството

Закупуване на руска отбранителна система не трябва да води до санкции на САЩ

Министърът на финансите на Турция Берат Албайрак обсъди с Доналд Тръмп доставката на руски ПРО С-400 по време на посещение във Вашингтон. Албайрак обяснява в края на срещата, че е конструктивна и положителна. Той отбелязва също, че Тръмп е заел "разумна позиция" относно доставката на С-400.

Албайрак, който е зет на турския президент, заяви, че се е срещнал с министъра на финансите Стивън Мнучин и съветника на Белия дом Джаред Къшнер, който е зет на Тръмп, съобщава СиЕнЕн.

"По време на нашите срещи, където обсъждахме стъпки за увеличаване на нашето сътрудничество, бяхме приети от президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Той изслуша по много разумен начин с положително разбиране за процеса по отношение на нуждите на Турция за С-400. Имаше много положителен и конструктивен разговор".

Той е провел срещи и с инвеститори и представители на редица международни финансови институции, включително Международния валутен фонд и Световната банка.

Албайрак допълва, че на срещите са проведени дискусии за увеличаване на двустранната търговия между САЩ и Турция до 75 млрд. долара годишно от 20 млрд. долара в момента.

Москва приветства категоричността на Ердоган за С-400

Москва приветства категоричността на Ердоган за С-400

Много малко държави се държали суверенно и самостоятелно