Закупуването на руски противоракетни системи не трябва да води до санкции на САЩ, тъй като Анкара не е противник на Вашингтон и остава ангажирана с НАТО, коментира турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от "Ройтерс".

Той допълва, че Турция очаква да остане не само купувач на изтребители F-35, но и партньор в неговото производство, въпреки предупрежденията на САЩ, че ще бъде изключена от проекта F-35, ако купува руските С-400. 

"Ние твърдо вярваме, че свързването на С-400 с проекта F-35 е жалко. Очакваме Съединените щати и други партньори по проекта да спазят ангажиментите си", добави той на конференция във Вашингтон.

Турция заплаши САЩ да намери алтернатива на изтребителите F-35

Турция заплаши САЩ да намери алтернатива на изтребителите F-35

Ако откажат да ги доставят

САЩ заявяват, че няма да позволят F-35 да оперира заедно с руската отбранителна система. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви миналата седмица, че Анкара, че може да се изправи пред санкционен закон, известен като CAATSA.

Акар повтаря предложението на Турция да проведе технически разговори със Съединените щати, за да се справи с "техническите проблеми" във връзка със закупуването на С-400.

Турция също така оценява обновената оферта на САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Patriot. "Наскоро получихме ново предложение за Patriot. Тази оферта вече е на масата, ние я изучаваме внимателно", допълва той.

По-рано, САЩ прекратиха доставките за Турция на оборудване за изтребителите F-35 заради решението на Анкара да разположи руски зенитни ракетни системи С-400.

Русия и Турция имат и подготвят и други проекти за продажба на оръжия освен сделката за ПВО, обяви Владимир Путин миналата седмица.

Москва приветства категоричността на Ердоган за С-400

Москва приветства категоричността на Ердоган за С-400

Много малко държави се държали суверенно и самостоятелно