Русия и Турция имат и подготвят и други проекти за продажба на оръжия освен сделката за системата за противовъздушна отбрана С-400. Това обяви руският президент Владимир Путин, говорейки при откриването на Руско-турския съвет за сътрудничество по време на посещението на турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Москва.

Путин подчерта, че приключването на договора за 2,5 млрд. долара за доставка на произведените от Русия С-400 в Турция в момента е основен приоритет, след като става въпрос за военно-техническо сътрудничество между двете страни.

"Има сериозни задачи пред нашите страни, когато става въпрос за засилване на сътрудничеството във военно-техническата сфера. На първо място, говорим за приключване на договора за снабдяване на Турция със зенитни ракетни системи", коментирал Путин.

"Има и други обещаващи проекти в дневния ред, свързани с доставката на модерни руски отбранителни продукти на Турция", добавил Путин, без да уточнява за какво може да става въпрос.

Москва и Анкара подписаха договор на стойност 2,5 млрд. долара за доставка на четири батальона С-400 на Турция в края на 2017 г. След като доставките започнат през юли, Турция ще се превърне в една четвъртата страна, която притежава системата след самата Русия, Беларус и Китай.

Ердоган обсъжда с Путин евентуална военна операция в Сирия

Ердоган обсъжда с Путин евентуална военна операция в Сирия

Срещу сирийските кюрди

Путин беше домакин на турския си колега Ердоган за разговори по редица въпроси, включително ситуацията в Сирия, икономическите връзки и енергийното сътрудничество. Преди да тръгне за Москва, Ердоган каза пред турски медии, че Анкара е готова да започне нова операция в Северна Сирия срещу подкрепяните от САЩ "Отряди за народна защита" на сирийските кюрди, които Турция определя като терористи.