САЩ прекратиха доставките за Турция на оборудване за изтребителите F-35 заради решението на Анкара да разположи руски зенитни ракетни системи С-400, предаде Би Би Си.

"Докато Турция не вземе еднозначно решение да се откаже от купуването на руски С-400, действията по поддръжката на бойната готовност на турските F-35 се прекратяват." - заяви представителят на Пентагона подполковник Майк Андрюс.

"Същевременно диалогът ни с Турция по тази важна тема продължава", допълни той.

Вашингтон нееднократно отправяше предупреждения към Анкара, че руските системи С-400 не могат да се интегрират в системите за противовъздушна отбрана на НАТО.

САЩ: Турция да избере F-35 или С-400

САЩ: Турция да избере F-35 или С-400

Анкара е изправена пред избор

Американската страна заяви, че ако Турция въпреки всичко закупи С-400, Вашингтон ще преразгледа участието на Турция в програмата F-35.

САЩ предупредиха, че ако Анкара разположи руските противовъздушни системи, Москва може да получи достъп до американските самолети и технологии на турска територия.

Анкара получи първите два изтребителя F-35A през юни 2018 г., при заявени общо 100.

От Пентагона уточняват, че спирането на доставките за Турция е свързано с необходимостта да се гарантира нормалното продължаване на програмата за производство F-35, в случай, че Анкара излезе от нея. С тази стъпка се гарантира изпълняването в срок на доставките на такива изтребители за други страни. В Турция се произвеждат детайли за фюзелажа и корпуса, дисплеи за пилотската кабина.

Според източници на "Ройтерс", мястото на Турция в програмата може да бъде заето от друга страна от НАТО.