Американските и японските въоръжени сили отхвърлят възможността Китай да открие липсващия японски F-35A Lightning II преди тях, съобщава "Еър форс таймс".

"Японците имат водеща роля и ние работим съвместно с тях. И ние имаме възможности, ако това, което те имат, се окаже недостатъчно", коментира действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан.

Той обясни, че не се притеснява, че Китай, може първи да стигне до мястото на катастрофата. F-35, който принадлежеше на японските сили за самоотбрана се разби на 9 април в Тихия океан до Северна Япония. 

Япония издирва изгубен F-35

Япония издирва изгубен F-35

Самолетът изчезва от радарите над Тихия океан

Малко след като F-35 изчезна, се появиха спекулации дали Китай или Русия търсят самолета и дали могат да победят САЩ и Япония на мястото на катастрофата.

"Нямаме такава възможност, абсолютно не. Ние провеждаме дейности за наблюдение и предупреждение, за да можем да идентифицираме и намерим изчезналия самолет", коментира японският министър на отбраната Такеши Ивайа.

Районът, в който се разби F-35A е с около 1500 метра дълбочина. Японските сили за морска самоотбрана разположиха спасителна подводница, заедно с други кораби, за претърсване на района.

Русия запаси Китай с 24 изтребителя Су-35

Русия запаси Китай с 24 изтребителя Су-35

Изтребителите Су-35 са 4++ поколение и те са доставени в съответствие с договор за 2 милиарда долара

"Това е много важен самолет, затова искаме да намерим самолета и веднага щом можем, да го извадим. Япония ръководи разследването, но се надяваме, а също така е необходимо да имаме подкрепата на САЩ. Така че, докато правим това, бихме искали да открием основната причина за произшествието", допълва японският министър.

Китай и Русия развиват конкурентни самолети на F-35. Разкриването на тайните на стелт самолета от пето поколение може потенциално да бъде неочаквано полезно за съперниците на американските военни.

Присвояването на технология от изгубени военни активи не е нещо, което е извън сферата на възможностите, посочват от "Таск & Пърпъс". В началото на 70-те години ЦРУ харчи стотици милиони долари, опитвайки се да извади потъналата съветска подводница, която Кремъл не успява да спаси през 1968 г., според разсекретени документи на ЦРУ.

Подводницата се разпада по време на операцията по изваждане, която е на дълбочина около 4900 метра, но САЩ успяват да извадят две ядрени торпеда и някои наръчници за подводници, без СССР да се усети.

Откриха останки от разбития японски F-35

Откриха останки от разбития японски F-35

Пилотът все още не е намерен

Говорителят на Пентагона Чарлз Съмърс коментира, че основната операция по издирване на САЩ е приключила, "но ще продължим да координираме с нашите японски партньори усилията за локализиране и изваждане на изчезналия самолет."

"Инцидентът не разтърси вярата на американските и японските военни в програмата F-35", допълва  той. "САЩ и всички партньори на F-35 остават напълно ангажирани да защитават всички способности и технологии на F-35", обяснява Съмърс.

Разрушител на военноморските сили на САЩ и няколко самолета P-8A Poseidon са участвали в издирването заедно с японските сили за самоотбрана, според "Дефенс нюз". Някои останки от F-35 бяха намерени в морето, но пилотът не е открит, а по-голямата част от самолета е на дъното на океана.

Причината за катастрофата е неизвестна. "Департаментът има пълна вяра и увереност в програмата на F-35. Всички 276 американски F-35 продължават да летят, включително F-35A в зоната на отговорност на САЩ", коментира Съмърс.

Япония създава нови военни бази срещу китайската заплаха

Япония създава нови военни бази срещу китайската заплаха

Разполага техника и персонал в югозападните острови на страната