Японските ВВС за самоотбрана заявиха, че изтребител F-35 е изчезнал от радарите, докато лети над Тихия океан, съобщават "Ройтерс" и "Киодо нюз".

Самолетът летял на около 135 км източно от северна Япония около 7:27 ч. (1027 GMT), когато изчезва от радарите североизточно от град Мисава, допълват военните. На борда на самолета има един пилот.

Японската медия NHK съобщава, F-35A е изчезнал от радарите по време на рутинен тренировъчен полет.

Патрулни самолети и кораби са ангажирани в операцията по издирването, а местната брегова охрана е изпратила два кораба.

Япония разполага с 13 действащи F-35 и е поръчала още около 150. Самолетите са базирани с 302-а ескадрила в авиационната база Мисава в Аомори, Северна Япония.

Япония иска да купи поне още 20 изтребителя F-35A

Япония иска да купи поне още 20 изтребителя F-35A

Заводи за производство на F-35 има в Япония и Италия

Десет F-35As са доставени на въздушната база Мисава миналата година, съобщава "Спутник".

Токио поръчва общо 42 F-35As в края на 2011 г., като съществуващата поръчка е актуализирана, за да включи още 63 F-35A и 42 F-35B до края на 2018 г., като Япония се превръща във втория по големина купувач на бойния самолет 5-то поколение на Lockheed Martin.

Миналия септември американските военни приземиха целия флот от F-35 след катастрофа на самолет на морската пехота в Южна Каролина.

Този инцидент последва съобщения в края на 2017 г., че американски F-35, разположен в Окинава, Япония загуби част от фюзелажа си във въздуха по време на рутинен тренировъчен полет.

Япония създава нови военни бази срещу китайската заплаха

Япония създава нови военни бази срещу китайската заплаха

Разполага техника и персонал в югозападните острови на страната

Програмата за F-35 е един от най-скъпите отбранителни проекти Пентагона в историята, с прогнозна обща стойност от 1,5 трилиона долара. В

В допълнение към разходите (понастоящем вариращи от 89,2 до 115,5 милиона долара за самолет), той е критикуван за множество проблеми и дизайнерски недостатъци след представянето му на американските военни през 2015 г.

Действащ министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан го описва като "издънка", а президентът Доналд Тръмп многократно критикува самолета като пример за отпадъците от Пентагона по време на кампанията си.

Миналия месец, американската служба за разходи за отбрана се оплака, че новите F-35 за американския флот са далеч от оперативен статус, подчертавайки, че самолетът "не е готов да посрещне настоящи или бъдещи заплахи" и може да изложи на опасност живота на американските военни.

Япония преоборудва кораба "Изумо" в самолетоносач за стелт F-35B

Япония преоборудва кораба "Изумо" в самолетоносач за стелт F-35B

Предвиден е сценарий, в който пистите в Япония са унищожени от нападения с ракети и за укрепване на отбраната на Япония около югозападните острови