Американското авторитетно издание The National Interest излезе с унищожителна критика на "бойния дебют" на най-новия боен американски самолет F-35B в Афганистан, определяйки използването на "суперскъпия" стелт изтребител за бомбардиране на обикновен таен склад на екстремисти "голяма загуба на време" и "PR трик".

Изданието изразява недоумение, защо самолет, който струва повече от 100 млн. долара, се използва за бомбардиране на "купчини автомати АК-47 и РПГ-та".

САЩ пробват F-35B с първа бойна мисия в Афганистан

САЩ пробват F-35B с първа бойна мисия в Афганистан

Очакват ударите да са в следващите дни

Същевременно F-35, както припомня изданието, е изминал "хиляди мили в една посока" и е използвал скъпо въоръжение: авиационни бомби GBU-12 и GBU-32 JDAM, всяка една от които струва повече от 19 хил. и 22 хил. долара съответно.

Според автора на статията такова използване на Ф-35 не е най-доброто изразходване на парите на американските данъкоплатци. The National Interest посочва, че в Афганистан така или иначе са разположени достатъчно американски самолети за такива атаки.

В заключение изданието напомня, че в деня на въздушния удар заместник-министърът на отбраната на САЩ Патрик Шанахан призова Пентагона да "намери начини да спести време и пари".

САЩ хвърлят Ф-35 в Сирия срещу Су-57 и руско ПВО?

САЩ хвърлят Ф-35 в Сирия срещу Су-57 и руско ПВО?

Ф-35 са единствените самолети на корабно базиране в Близкия изток

Програмата за създаване на изтребителя F-35 Lightning II се превърна в най-скъпата в историята на производството на оръжия. САЩ похарчиха за нея чудовищните около 1,5 трлн. долара. Изправени пред редица проблеми, разработчиците са надхвърлили планираната сума със стотици милиарди.

Ф-35 е разработен в три версии: наземно базиран изтребител, изтребител със скъсено излитане и вертикално кацане, а също така и палубен изтребител.

Цената на един самолет е 150 млн. долара, а всеки един час полет на самолета струва 35 хил. долара.

Пентагонът купува 90 изтребителя Ф-35 за $8,5 млрд. от "Локхийд Мартин"

Пентагонът купува 90 изтребителя Ф-35 за $8,5 млрд. от "Локхийд Мартин"

Цената на самолет падна под 95 милиона долара