F-35B може да изпълни първата си бойна мисия в Афганистан през следващите дни, съобщава "Старс енд Страйпс", цитирайки СиЕнЕн.

Стелт самолетите са преместени от Аденския залив до Персийския залив на борда на американския самолетоносач "Есекс" тази сутрин.

Изтребителите от пето поколение провеждат разузнавателни мисии в Сомалия и са готови да осигурят близка въздушна подкрепа на американските сили в страната, но никога не са използвани за тази цел.

F-35Bs са прикрепени към 13-то звено на морската пехота, което напуска Сан Диего с амфибийната група "Есекс" на 10 юли. Флагманът на групата, амфибиен нападателен кораб с голяма палуба, може да пренесе до шест F-35B, вариант проектиран да каца вертикално и да излита от по-къси разстояния.

"Локхийд Мартин" представя всички модели F-35 (най-скъпата ВВС програма в историята на САЩ), като комбинация от стелт способности, свръхзвукова скорост, изключителна гъвкавост и най-съвременни сензори.

САЩ хвърлят Ф-35 в Сирия срещу Су-57 и руско ПВО?

САЩ хвърлят Ф-35 в Сирия срещу Су-57 и руско ПВО?

Ф-35 са единствените самолети на корабно базиране в Близкия изток

Критици в Конгреса поставят под въпрос бойната готовност на F-35B, цитирайки поредица от проблеми със софтуера, двигателите и оръжейните системи, но военните представители на САЩ коментират, че проблемите са решени.

Новините за възможното използване на самолета в Афганистан са на фона на загрижеността, изразена от ООН във връзка с нарастването на цивилните жертви, причинени от въздушните удари в страната.

Мисията на САЩ в Афганистан заяви, че 21 цивилни граждани, включително деца, са убити в два отделни въздушни удара през уикенда. Не е ясно дали ударите са извършени от афганистански или американски сили.

През първите шест месеца на годината са отчетени 353 цивилни жертви, включително 149 смъртни случая, от въздушни удари, което е 52% увеличение от същия период през 2017 г.

Афганистан на път да задмине Сирия като най-кръвопролитния конфликт в света през 2018 г.

Афганистан на път да задмине Сирия като най-кръвопролитния конфликт в света през 2018 г.

Според нови данни повече от 360 000 души са загинали при седемгодишната война в Сирия