САЩ могат да използват изтребители пето поколение Ф-35 в Сирия, където руснаците са разположили Су-57 и ПВО, пише "Правда".

USNI News информира, че Ф-35 са единствените самолети на корабно базиране в Близкия изток, които могат да участват в мисии на териториите на Сирия, Ирак и Афганистан.

Американската специализирана медия отбелязва, че подобен тип самолети никога не са участвали в бойни действия. Въпреки че не са участвали в бойни условия преди, те в момента са единствените достъпни изтребители за ВМС и пехотинците в региона.

Според военните, ако Пети флот и Централното командване на САЩ поискат военноморска авиация, Ф-35B ще бъдат подготвени за мисии.

USNI News допълва, че докато американските въоръжени сили са изправени пред относително спокойно въздушно пространство над Афганистан и Ирак, полетите в Сирия са далеч по-сложни. Сирийското правителство има свои самолети и система за въздушна отбрана. Руските сили и други играчи усложняват ситуацията, докато САЩ се опитват да оказват въздушна подкрепа на партньорите си в Сирия.

Изданието The National Interest наскоро публикува сравнителен анализ на характеристиките на този тип самолет. Той има слаби летателни характеристики, които могат да бъдат компенсирани с мощен софтуер. Очаква се изтребителят до достигне идеално състояние в началото на следващото десетилетие, но не и по-рано.

"Правда" пише, че Ф-35 ще срещне затруднения при сблъсък с китайски или руски аналози като Су-57, а също така с руски ЗРК С-300 и С-400.