Войната в Афганистан може да задмине Сирия като най-смъртоносния конфликт в света през тази година, твърдят анализатори, цитирани от АФП.

Мрачната оценка сериозно контрастира с постоянната оптимистична позиция за конфликта от мисията на НАТО в Кабул и подчертава растящото чувство за безнадеждност в раздирания от война Афганистан вече 17 г.

Наблюдатели коментират, че стратегията на президента на САЩ Доналд Тръмп за Афганистан, като на своите предшественици, се проваля, след като поколение американци, родени след 9/11, са достатъчно големи, за да се присъединят към армията.

"Ръстът на жертвите в Афганистан и потенциалният край в Сирия...може да остави Афганистан като най-смъртоносния конфликт в света", коментира Джони Уолш, експерт по Афганистан от американския Институт за мир.

"Повечето години станаха новата "година с най-много насилие". Това продължава да се влошава", добави той.

Сирийският конфликт, който започна десетилетие след войната в Афганистан, е отнел живота на повече от 15 000 души тази година, информира Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Греъм Смит, консултант на Международната кризисна група, заяви пред АФП, че има индикации, които "показват, че афганистанската война е на път да отнеме живота на повече от 20 000 души през 2018", включително цивилни и бойци.

"Може да надвиши броя на загиналите при други конфликти, вероятно дори и войната в Сирия", добави Смит.

Би било рекорден връх в Афганистан, според уважаваната Uppsala Conflict Data Program в Швеция, която съобщава, че при всички конфликти през 2017 г. са загинали 19 694 души.

Доклад на ООН показва, че през първите шест месеца на 2018 г. в Афганистан са загинали 1 692 цивилни.

Информация за броя на загиналите афганистански войници не е достъпна, след като през миналата година Вашингтон се съгласи по молба на Кабул да бъдат засекретени данните за броя на загиналите.

Преди това данни, публикувани от специалния главен инспектор на САЩ за възстановяване на Афганистан, разкриваха, че загиват по повече от 5000 войници на година.

Много анализатори вярват, че реално броят им е много по-голям. Тази година броят на загиналите правителствени войници може да бъде "ужасяващ", смята Смит.

В Афганистан е отчетено рязко увеличение на смъртните случаи от 2014 г., показват данни на Uppsala Conflict Data Program, годината, когато НАТО изтегли голяма част от силите си.

Талибаните и други екстремисти контролират или имат влияние върху 14% от 407 административни района в Афганистан. Правителството контролира или има влияние върху 56%. Останалата част от страната се разглежда като "спорна".

Вчера Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че според нови данни повече от 360 000 души са загинали при седемгодишната война в Сирия.

Центърът е регистрирал 364 792 загинали, от които 1/3 са цивилни. Това представлява ръст с около 13 000 души през последните шест месеца. При войната са загинали 110 687 цивилни, включително повече от 20 000 деца и близо 13 000 жени. Повече от 124 000 проправителствени войници са убити, около половината от тях са от армията на Сирия, а останалите сирийски и чуждестранни милиции. Ливанската групировка "Хизбула" е изгубила 1 665 бойци.

Сирийският център за наблюдение на човешките права е регистрирал смъртта на 64 000 ислямисти и джихадисти, включително от ДАЕШ ("Ислямска държава") и организации, свързани с "Ал Кайда".

Други 64 800 убити бойци са от други сили, включително бунтовници, дезертирали войници и кюрдски сили.

Потвърдена е смъртта и на други 250 души, но не може да се установи самоличността им.