Полша се доближава до споразумение със САЩ за създаване на американска военна база в бившия комунистически блок, според хора, запознати с въпроса - аванпост, който поляците виждат като възпиращ фактор за руската агресия и че Кремъл вероятно ще обмисли провокация, съобщава "Блумбърг".

Ако бъде постигната сделка, президентът Доналд Тръмп обмисля пътуване до Полша през есента, отчасти за да отбележи споразумението.

Не е ясно обаче дали той напълно подкрепя идеята, дори и след като през септемврийската среща с полския президент Андржей Дуда, Тръмп обясни, че САЩ гледат "много сериозно" на създаването на база.

Дуда, който се пошегува, че може да бъде наречен "Форт Тръмп", остава ангажиран да допринесе за изграждането с 2 млрд. долара.

Русия: Повече военни на САЩ и НАТО в Полша не е сигурност за Европа

Русия: Повече военни на САЩ и НАТО в Полша не е сигурност за Европа

Претенциите към Русия за катастрофата край Смоленск са неоснователни

Полският министър-председател Матеуш Моравецки планира да посети Вашингтон тази седмица, за да обсъди предложението със съветника по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън, но пътуването му е отложено, според двама души, запознати с въпроса.

Вместо това пътува до Чикаго и Ню Йорк.

Тръмп често критикува съюзниците на НАТО за това, че не харчат достатъчно за собствената си защита, и смята да изисква от страните, които приемат американските сили, да платят пълната цена на базите, както и 50-процентна премия за привилегията.

Полша призова САЩ за ядрени ракети в Европа

Полша призова САЩ за ядрени ракети в Европа

Германия е раздвоена, а Австрия изразява съжаление

Но американският президент има афинитет към Полша, член на НАТО, чието правителство многократно се сблъсква с лидерите на ЕС Брюксел по въпроси, свързани с върховенството на закона. Дуда използва антимигрантска и националистическа реторика в стила на Тръмп.

Тръмп спря във Варшава през юли 2017 г., за да изнесе реч, преди да присъства на срещата на върха на Г20 в Хамбург.

САЩ разполага ротационно с 4000 войници във и извън Полша. Вместо веднага да започне изграждането на база, това споразумение би могло да бъде подсилено, според човек, запознат с намеренията на Белия дом. Служители от Полша и САЩ сега не искат базата да се казва "Форт Тръмп", според лице, запознато с дискусиите.

Всички, с които разговаря "Блумбърг" пожелаха да не бъдат идентифицирани, защото въпросът засяга националната сигурност.

Русия обяви, че може убедително да отговори на НАТО по границите си

Русия обяви, че може убедително да отговори на НАТО по границите си

Отлично знае съществуващите програми за въоръжаване, реакцията дори ще е евтина

Сега планът се разглежда в така наречения междуведомствен процес, воден от министерството на отбраната с помощта на Болтън, съветник по националната сигурност.

"Съединените щати и Полша участват в продължаващи дискусии за статута на силите и ние нямаме какво да обявим към момента", обяснява Гарет Маркиз, говорител на Съвета за национална сигурност.

Говорител на Дуда заяви, че преговорите напредват, но отказа да коментира подробности.

НАТО разполага временно ПВО THAAD в Румъния

НАТО разполага временно ПВО THAAD в Румъния

Актуализира системите Aegis Ashore и отбраняват Алинса от потенциални заплахи

Лице, запознато с въпроса, описва нерешените въпроси като технически, като например колко още американски войски ще бъдат изпратени в Полша, къде точно ще бъдат разположени и каквото оборудване ще имат със себе си.

Полските лидери са нетърпеливи да увеличат присъствието на САЩ в тяхната страна и поискаха от американските служители постоянното разполагане на пълно окомплектована армейска бригада.

Подобно на много източноевропейски държави, поляците са по-предпазливи към руските териториални стремежи, след като Кремъл анексира Крим от съседна Украйна през 2014 г.

След епизода с Крим, САЩ и съюзниците в НАТО установиха постоянна, но колеблива ротация на войски в Полша. Поляците настояват за постоянен, по-скъп план, включително и за щаб.

Руският парламент предупреди, че чужди кораби до Керч рискуват война

Руският парламент предупреди, че чужди кораби до Керч рискуват война

НАТО заплашва сигурността на Европа и света, всички държави-членки, без изключение

Полски служители повдигнаха въпроса, когато вицепрезидентът Майк Пенс посети страната през февруари, според лице, запознато с преговорите.

Идеята за постоянни американски войски в Полша може да доведе до опозиция от европейски съюзници, обезпокоени от завой на страната към автокрация, включително преустройство на съдебната система, което според критиците би подчинило съдилищата на политиците.

Критици в САЩ заявяват, че постоянното разполагане на американските сили в Полша ще бъде пречка за допълнителни разходи за отбрана от страна на НАТО.

Полша твърди, че вече отговаря на целта на НАТО да харчи 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Помпео призова НАТО да се адаптира, за да се опълчи на Китай, Русия и Иран

Помпео призова НАТО да се адаптира, за да се опълчи на Китай, Русия и Иран

Помпео направи призова при откриването на среща на външните министри