Разширяването на военното присъствие на САЩ и НАТО в Полша не допринася за укрепване на сигурността на републиката и на цяла Европа, коментира пред ТАСС руският посланик в Полша Сергей Андреев.

"Натрупването на чуждестранно американско и НАТО - военно присъствие на полска територия няма да укрепи европейската сигурност, нито пък сигурността на Полша. Освен това страните-членки на НАТО са далеч по-добре от Русия както по размера на военните бюджети, включително в европейския регион", обяснява посланикът относно страховете, които полските власти изразяват за руската заплаха.

"Страните от НАТО провеждат много повече военни учения в близост до западните ни граници и границите на Беларус, които са ни съюзници, отколкото нашите въоръжени сили в западната посока", допълва Андреев.

Русия: Плановете на НАТО за база в Източна Европа не са стабилност за Европа

Русия: Плановете на НАТО за база в Източна Европа не са стабилност за Европа

НАТО показва, че няма да се откаже от конфронтация с Русия

Укрепването на американското военно присъствие на полската територия, което Варшава и Вашингтон обсъждат от есента на миналата година се обсъжда по време на посещение във Вашингтон на президента Анджей Дуда, който инициира създаването на "Форт Тръмп" в Полша.

Варшава заяви своята готовност да похарчи 1,5-2 млрд. долара за създаване на подходяща инфраструктура за американската военна база.

Понастоящем американска танкова бригада от около 3,5 хиляди души е разположена на ротационна основа в Полша.

Многонационалният батальон на НАТО, наброяващ около хиляда войници, също е разположен в страната.

НАТО изгражда складове за американска военна техника в Полша

НАТО изгражда складове за американска военна техника в Полша

Столтенберг: Показателно е за доброто сътрудничество на Алианса със САЩ

"Решението на "познавателния проблем" на руската външна политика отдавна бе предложено от Уинстън Чърчил: Просто трябва да се съобразявате с руските интереси - тогава няма да се наложи да се оплаквате от недоразумения", цитира ТАСС.

"Много пъти сме казвали на нашите полски колеги, че сме готови за нормални добросъседски отношения, но не сме по-заинтересовани от тях, няма смисъл да ни се определят условия", обяснява Андреев.

"Необходимо е да се спре с неоснователни претенции и искания към нас, да не се допускат неверни изявления и действия, въпросите на външната политика и двустранните отношения трябва да се обсъждат в спокойна атмосфера на взаимно уважение", допълва руският дипломат.

Полша призова САЩ за ядрени ракети в Европа

Полша призова САЩ за ядрени ракети в Европа

Германия е раздвоена, а Австрия изразява съжаление

Претенциите на Полша към Русия по отношение на катастрофата край Смоленск са неоснователни. Лошите метеорологични условия и грешките на екипажа са причина за трагичните последствия, коментира Андреев.

"Преди няколко години в Полша на 10 април 2010 г. бе започнато ново разследване на обстоятелствата на самолетна катастрофа край Смоленск, в което загинаха полският президент Лех Качински и неговото обкръжение", обясни посланикът и добави че този процес "се провежда с очевидно обвинително пристрастие към Русия". 

"След смъртта на президента Лех Качински и неговата делегация през 2010 г. край Смоленск, гражданите на Русия и руското ръководство дълбоко и искрено симпатизираха на полския народ, руските власти направиха всичко възможно при тези екстремни условия да изпълнят най-необходимите процедури възможно най-скоро по искане на полската страна", допълни той.

По думите му, "в най-кратък срок бяха прехвърлени останките на жертвите и организирано задълбочено разследване на причините и обстоятелствата за катастрофата.Тези причини и обстоятелства са добре известни от дълго време - те са изложени в нашите доклади."

Британски експерти откриха следи от тротил в проби от самолета на Качински

Британски експерти откриха следи от тротил в проби от самолета на Качински

Това потвърди изводите на полската комисия…

"Въпреки това, през цялото това време, полското разследване не спира да се опитва да намери доказателства, че Русия е участвала в катастрофата. Нямаше такива доказателства, никой от наистина сериозните експерти не постави под въпрос заключенията на докладите на IAC и на Комисията Милър, но Руската следствена комисия е принудена да продължи да се занимава с исканията и версиите на полската страна", коментира руският посланик.

Ту-154М на полското правителство се разби на 10 април 2010 г. Самолетът не достигна няколко метра до пистата на летището в Смоленск, първо се сблъска с дърветата и след това със земята. В резултат на катастрофата загинаха всички 96 пътници.

Специалистите от Междудържавния авиационен комитет (МАК) установяват, че инцидентът е в резултат на действията на екипажа, който при психологически натиск е взел погрешно решение за кацане при неблагоприятни климатични условия. Докладът на полската правителствена комисия сред причините за катастрофата на самолета, също така идентифицира грешките на екипажа и факта, че пилотът игнорира сигналите от системата за ранно предупреждение за удар със земята - TAWS.

Партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински не съгласна с тези заключения, а след като дойде на власт през 2015 г., представителите започнаха процедурата по преразглеждане на резултатите от работата на експертите, сформирайки актуализирана подкомисия за разследване на авиационни катастрофи.

ПАСЕ: Русия незабавно да предаде на Полша уликите от катастрофата при Смоленск

ПАСЕ: Русия незабавно да предаде на Полша уликите от катастрофата при Смоленск

Изчезват улики, заличават се следи…