Русия трябва незабавно да върне на Полша останките от президентския самолет Ту-154, който се разби край Смоленск на 10 април 2010 г., предаде Дойче веле.
Това се казва в резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, приета в Страгбург.

В самолета загинаха 96 души, сред които президентът Лех Качински със съпругата му Мария, членове на парламента, правителството, военното командване - почти целият политически елит на Полша по онова време.

Полската делегация пътуваше от Варшава за Смоленск, за да участва в траурните церемонии, посветени на 70-годишнината от масовите разстрели в Катинската гора, при които 22 хиляди полски офицери и интелектуалци са избити от служители на съветското НКВД.

Версията на руската страна е, че самолетът е катастрофирал заради гъстата мъгла и неправилните действия на екипажа. Тя донякъде беше приета от създадената половин година по-късно полска комисия, която обаче посочи, че действията на руските диспечери са били неудовлетворителни, а техническото оборудване на летището не било на нужното ниво.

По отломките от самолета, с който загина Качински, има експлозив

По отломките от самолета, с който загина Качински, има експлозив

С Ту-154М край Смоленск загина политическият елит на Полша…

През април тази година полската страна инициира ново разследване. Според установените данни, експертите заключават, че на борда е имало няколко взрива и самолетът е започнал да се разпада още във въздуха. Разследването обаче не може да бъде завършено, тъй като руската страна отказва да предаде черните кутии на самолета, част от отломките, както и други улики.

В резолюцията си ПАСЕ призовава руските власти да се въздържат от нови действия на мястото на катастрофата, които може да се разглеждат като оскверняване. В документа се казва също, че процесът на историческо помирение между двете страни трябва да се основава на историческата истина, и да не се подлага на риск заради оскърбително или провокативно поведение на руската страна по отношение на събитията край Смоленск.

По време на дебатите в ПАСЕ депутатите подчертаха нееднократно, че според Международната конвенцията за гражданската авиация, т. нар. Чикагска конвенция, въз основа на която е водено разследването, Москва е длъжна да върне на полската страна всички отломки от самолета. Повече от осем години след трагедията обаче руските власти отказват да го направят.

Литовският депутат Емануелис Зингерис отбеляза, че разследването на трагедията от руските власти тръгва в придобива странен характер, "започват да изчезват доказателства, заличават се следи от трагедията при ремонтни работи на Смоленското летище".

"Това, че Русия не връща отломките от самолета повече от осем години, означава, че тя има какво да крие", подчерта френският депутат Андре Гатолан.

Полша обвини Путин за катастрофата на полския президентски самолет в Смоленск

Полша обвини Путин за катастрофата на полския президентски самолет в Смоленск

Това обяви полският военен министър