Експерти от британската лаборатория Forensic Explosives Laboratory (FEL) са открили следи от тротил в повечето от наличните 200 проби от самолета на полския президент Лех Качински, който се разби край руския Смоленск, съобщи изданието Gazeta Polska Codziennie.

Британските специалисти са потвърдили изводите на подкомисията на бившия полски министър на отбраната Антони Мацаревич по разследването на катастрофата с правителствения Ту-154М от 10 април 2010 г.

"В повечето от общо 200 проби, които полската прокуратура предаде през май 2017 г. на лабораторията на британското министерство на отбраната, са намерени следи от материали, които се използват за производството на взривни вещества, по-точно тротил", гласи официално съобщение по случая.

По отломките от самолета, с който загина Качински, има експлозив

По отломките от самолета, с който загина Качински, има експлозив

С Ту-154М край Смоленск загина политическият елит на Полша…

Аналогични анализи на проби от самолета се извършват и в лаборатории в Италия и Северна Ирландия.

Припомняме, на борда на катастрофиралия самолет бяха президентът Качински и съпругата му, и други високопоставени лица от политическия елит на Полша. Загинаха всички 96 души.

Миналата година полската страна инициира ново разследване. Според установените данни, експертите заключават, че на борда е имало няколко взрива и самолетът е започнал да се разпада още във въздуха. Разследването обаче не може да бъде завършено, тъй като руската страна отказва да предаде черните кутии на самолета, част от отломките, както и други улики, въпреки нарочна резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, приета в Страгбург.