Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова съюзниците от НАТО да се адаптират, за да се изправят срещу различни очертаващи се заплахи, включително засилващата се агресия на Русия, стратегическата конкуренция на Китай и безконтролната миграция, информира "Ройтерс".

Помпео направи призова при откриването на среща на външните министри на държавите членки на НАТО във Вашингтон, които отбелязват 70 г. от основаването на военния съюз.

Русия: В Норвегия са умрели от срам, след като шефът на НАТО сравни Сталин с ДАЕШ

Русия: В Норвегия са умрели от срам, след като шефът на НАТО сравни Сталин с ДАЕШ

Руснаците не си поплюват

Той отбеляза, че е важно да се засили 29-членният съюз, за да се противопостави на новите заплахи от Русия, Китай и Иран.

Снимка 416283

Източник: ЕПА

"Ние трябва да адаптираме нашия съюз, за да се изправим срещу изникващите заплахи...дали това е руската агресия, безконтролната миграция, кибератаките, заплахите за енергийната сигурност, китайската стратегическа конкуренция, включително технологиите и 5G, и много други въпроси", обясни топ дипломатът на САЩ.

В Русия обявиха за "празни" заплахите на САЩ да изключат Турция от НАТО

В Русия обявиха за "празни" заплахите на САЩ да изключат Турция от НАТО

Анкара едва ли ще се откаже от сделката за С-400

Според него НАТО трябва да постига мир чрез сила, но в същото време да удвои усилията си в новата ера на съперничество с други световни сили като Русия, Иран и Китай.

В новата стратегия за отбрана на САЩ Вашингтон поставя в центъра Китай и Русия.

Срещата на НАТО е с фокус върху възпирането на руската агресия и договаряне на пакет от мерки за засилване на военното присъствие на Алианса в Черно море.

За НАТО Китай е новата Русия

За НАТО Китай е новата Русия

Ако Европа се съсредоточи върху Русия, ще облекчи САЩ, да се концентрира в Азия

Пред журналисти в началото на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че страните членки трябва да изпълнят ангажимента си за увеличаване на разходите за отбрана.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп недоволства, че Германия не отделя достатъчно за отбрана.

Столтенберг поясни, че Германия сега постига напредък, но всички съюзници трябва да направят повече.

НАТО: Няма да има надпревара във въоръжаването с Русия

НАТО: Няма да има надпревара във въоръжаването с Русия

Йенс Столтенберг обеща Алиансът да е верен съюзник на САЩ

Шефът на НАТО каза още, че напрежението между Турция и САЩ относно руския зенитно-ракетен комплекс С-400 не е част от дневния ред на срещата във Вашингтон, но казусът ще бъде обсъден.