Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко коментира изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който сложи знак за равенство между Сталин, Хитлер и терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), съобщават руските медии.

"В Норвегия, която червената армия освободи от нацистките нашественици, вчера много хора са умрели от срам", отбелязал руският дипломат.

НАТО: Няма да има надпревара във въоръжаването с Русия

НАТО: Няма да има надпревара във въоръжаването с Русия

Йенс Столтенберг обеща Алиансът да е верен съюзник на САЩ

В изказването си Столтенберг поясни, че "свободата има врагове и те трябва да бъдат сдържани". Той добави още, че "ако възпирането не сработи, трябва да се сражаваме - Хитлер беше невъзможно да бъде спрян с мирни протести, Сталин не можеше да бъде удържан с думи, а ДАЕШ не можеше да бъдат победени с диалог".

Генералният секретар на Северноатлантическия алианс е норвежец и бивш премиер на Норвегия. Червената армия освободи северния регион на скандинавската страна - Източен Финмарк - от нацистите. Жителите на пограничния с Русия район си спомнят с благодарност тези събития. Висшето държавно ръководство на Норвегия редовно полага цветя пред паметниците на съветските войници.