Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова поздрави НАТО за неговата 70-годишнина и пожела на организацията мир и мъдрост, съобщава ТАСС.

"Какво бих искала да пожелая на НАТО в тези дни, техния рожден ден. Вероятно, вътрешен мир, по-малко нерви, да не се увличат в обсесивни идеи и фобии. И, разбира се, иска ми се да им пожелая мъдрост", коментира Захаров.

Както отбеляза дипломатът, целите и методите на блока не са се променили.

"Северноатлантическият алианс прави всичко възможно, за да заеме мястото на основната геополитическа заплаха, отново", заяви говорителят на руското външно министерство.

Юбилейната среща на НАТО свърши: Днес съюзът е по-силен от всякога

Юбилейната среща на НАТО свърши: Днес съюзът е по-силен от всякога

Нашите ценности правят НАТО още по-силна

Тя също така отбелязва откритостта на Русия към конструктивно сътрудничество, включително с алианса.

"Ескалацията на военно-политическото напрежение не е избор на Русия и така нямаме желание да изграждаме партньорства с тази структура."

Захарова обясни и думите на Столтенберг за Сталин, Хитлер и ДАЕШ като лошо образование.

Много западни политици се отличават с "абсурдни, глупави твърдения, които нямат позоваване на фактология", обясни дипломатът.

НАТО одобри мерки за засилване на присъствието си в Черно море

НАТО одобри мерки за засилване на присъствието си в Черно море

Програмата включва следене на ситуацията в региона и обучаване на военноморските сили

"Те са просто зле образовани. Това не е толкова неподходящо изказване, колкото глупаво", отбелязва дипломатът. 

Мисля, че това е голям мит за качеството на образованието в Запада, защото това наистина показва лошо образование, допълва тя.

По-рано, в речта си, генералният секретар на НАТО се изказа в подкрепа на увеличаването на разходите за отбрана, обосновавайки това с наличието на заплахи и несъвършенства на заобикалящия го свят.

Цитира историята, че нито Хитлер, нито Сталин, нито ДАЕШ биха могли да бъдат спрени от мирни протести, сдържащи думи или диалог.

Помпео призова НАТО да се адаптира, за да се опълчи на Китай, Русия и Иран

Помпео призова НАТО да се адаптира, за да се опълчи на Китай, Русия и Иран

Помпео направи призова при откриването на среща на външните министри

Проектобюджетът на Държавния департамент на САЩ, в който бяха обещани 40 милиарда долара за подкрепа на дейностите и предоставянето на чуждестранна помощ през 2020 г., е очевиден план за намеса във вътрешните работи на редица държави.

"Относно бюджета на Държавния департамент на САЩ, забелязахме, бе представен на Конгреса миналата седмица от държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Това е проектобюджет на Министерството на външните работи на САЩ за 2020 г.", обяснява Захарова.

"Повече от половината от него се очаква да бъде изразходван за външни операции - така наречената военна и икономическа помощ за чужди страни. Думата "помощ" тук е за да ни замаже очите, както го разбираме ние", допълва тя.

Русия: САЩ всячески търсят извинение за ескалация на отношенията с Иран

Русия: САЩ всячески търсят извинение за ескалация на отношенията с Иран

Москва разбира антииранските им настроения, но поне да има някаква факти

"Всъщност, проектобюджетът на Държавния департамент е друг напълно отворен и прозрачен план за намеса на американците във вътрешните работи на редица страни", добави тя.

Захарова посочи, на международната сцена САЩ често се крият зад "красиви понятия като интересите за националната сигурност".

"Те ще помогнат, на първо място, в борбата срещу вредното влияние на Русия, според Помпео, това е основният приоритет на бюджета. Те също ще помогнат в противопоставянето на Китай: страната почетно се нареди след Русия, разбира се, на върха на най-ужасните предизвикателства и заплахи в модерния свят", коментира тя.

"После в списъка - мирното възстановяване на демокрацията във Венецуела. Миролюбивостта, както знаете, е отличителна черта на нашите американски партньори, вече е добра традиция", обясни тя.

Захарова отбеляза и че "САЩ възнамеряват да поддържат политика на максимален натиск върху Иран", който според американската страна продължава да "излъчва" опасност.

За НАТО Китай е новата Русия

За НАТО Китай е новата Русия

Ако Европа се съсредоточи върху Русия, ще облекчи САЩ, да се концентрира в Азия

В същото време официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация отбеляза селективния подход на американската администрация, в който страните са разделени на такива, които са достойни за помощ и тези, които не я заслужават.

"Тук средствата се разпределят избирателно за възстановяването на Сирия ... Има цивилно население, което заслужава, включително финансова подкрепа, но има такова, което трябва да продължи да намалява", коментира Захарова.

"Вашингтон демонстрира абсолютно пренебрежително отношение към международното право, разтърсва стабилността в света както никой друг днес, а за това се отпускат и искат колосални суми", допълва тя.

Захариева: Да върнем Русия към спазването на международното право

Захариева: Да върнем Русия към спазването на международното право

Не се предвиждат допълнителни ангажименти спрямо България...