Не НАТО, а Русия окупира чужда територия. Диалогът трябва да продължи, за да се върне Москва към спазването на международното право.
Такава позиция изрази във Вашингтон външният министър Екатерина Захариева, която е на среща по повод 70-ата годишнина от създаването на НАТО.

По време на форума генералният секретар Йенс Столтенберг неведнъж акцентира върху агресивното поведение на Русия в района на Черно море след анексирането на Крим.

НАТО одобри мерки за засилване на присъствието си в Черно море

НАТО одобри мерки за засилване на присъствието си в Черно море

Програмата включва следене на ситуацията в региона и обучаване на военноморските сили

Той заяви, че ситуацията застрашава Грузия и Украйна като подчерта, че те са независими държави, които имат право да правят свой собствен избор.

Столтенберг говори и за пакет от мерки за засилено присъствие в региона.

Според министър Захариева планът не включва разполагане на нови сили в Черно море и залага на повече сътрудничество и координация с Грузия и Украйна.

По думите й, планът няма да доведе до допълнителни ангажименти спрямо България.

Каракачанов коментира НАТО, ЕС, Русия, бази и изтребители пред ТАСС

Каракачанов коментира НАТО, ЕС, Русия, бази и изтребители пред ТАСС

Иска всички да си сътрудничат, в света има много огнища на напрежение

Русия от своя страна реагира остро по отношение на стремежа на Грузия и Украйна към членство в Алианса и обвинява Запада за ескалацията на напрежението.

"Русия в много действия вижда провокация, но истината е, че не е бил някой от съюзниците в НАТО, който да е окупирал част от чужда територия и всъщност идеята на всички съюзници е да продължаваме диалога с Русия и че се надяваме този диалог, който водим в съвета НАТО-Русия да доведе наистина до намаляване на напрежението. Всъщност всички това искаме." - коментира Захариева.

Захариева от САЩ:  Готови сме предсрочно да отделим 2% за отбрана към НАТО
Обновена

Захариева от САЩ: Готови сме предсрочно да отделим 2% за отбрана към НАТО

Страната ни има амбицията да се превърне в регионален газов разпределител