Тази седмица България отбелязва 15-та годишнина от присъединяването си към НАТОкакво донесе това членството на страната в западния военно-политически блок, какви ще бъдат отношенията между НАТО, ЕС и Русия, как да се отговори на сериозните предизвикателства в областта на международната сигурност днес, коментира вицепремиерът и министър на отбраната на България Красимир Каракачанов пред ТАСС.

Каракачанов обясни, че "България стана член на НАТО веднага след провеждането на редица конфликти на Балканите, включително войната в бивша Югославия. Тази стъпка даде възможност на страната ни да се чувства сигурна. По това време НАТО остава единственият военно-политически съюз в света, така че решихме, че да бъдем член на организация, която гарантира сигурността, е много по-добре, отколкото да бъдем извън нея. Няма идеология или други конкретни причини. Нито една от европейските държави не може самостоятелно да гарантира сигурността си".

България не загуби нищо от това членство. За загуби може да се говори само, ако има алтернатива в момента на избора, ние други възможности нямахме, обясни той.

Единствената неутрална страна в Европа е Швейцария, дори Финландия и Австрия не са неутрални, тъй като са членки на Европейския съюз и участват във всички европейски програми за сигурност. Сърбия не може да се счита за неутрална страна, тя получава руски оръжия и заявява, че не иска да бъде член на НАТО. Желанието на Сърбия да стане член на ЕС, оставайки извън НАТО, не я прави неутрална държава, особено след като трябва да се решат проблемите на Балканите, допълва вицепремиерът.

15 години България в НАТО

15 години България в НАТО

Паси нареди членството ни в НАТО и ЕС редом до Освобождението, Съединението и Независимостта

Той обясни, че неговото "мнение като политик е неизменно: НАТО и Русия трябва да търсят обща основа за сътрудничество, особено след като такъв период в историята на НАТО и Русия вече е имало. Винаги съм вярвал, че Русия, като европейска държава, трябва да бъде по-активно ангажирана с европейските въпроси. Трябва да има сътрудничеството на НАТО с Русия".

За Каракачанов събитията от 2014 г., ситуацията около Украйна и Крим (без да изяснява кой е прав, кой е виновен и да извършва сложен политически анализ) се намесват в това сътрудничество. Въпреки това, той все още вярва, че проблемите трябва да бъдат решавани на масата за преговори, на основата на сътрудничеството, защото с конфронтация не може да се постигне нищо положително.

Цивилизованият християнски свят е изправен пред много по-сериозни проблеми и предизвикателства, затова е необходимо да се намери общ език, като се избягва прекомерната конфронтация. Той е сигурен, че между Европа и Русия, НАТО и Русия е необходимо да се търсят допирни точки и път към мирно разрешаване на проблеми, трети страни, по-специално радикалният ислям, печелят от конфронтация.

"И Русия, и НАТО сега се стремят да постигнат максимум във военния бюджет и подготовката на въоръжените си сили. Конфронтацията води до допълнителни военни разходи, трупане на оръжия, което в един момент може да доведе до остър конфликт", коментира военният министър.

Въоръжаването не може да бъде реална алтернатива в нормалния процес на преговори и търсенето на мирно решение. Всеки се опитва да има скрити военни козове, които в крайна сметка могат да доведат до конфликт, но никой не иска този конфликт. Преговорите и намирането на решения на спорни въпроси са най-добрият вариант. Казвам това като представител на България, държава, която няма агресивни намерения и не води агресивна политика.

Във връзка с информация в медиите за ВМС бази на НАТО в България, той добави, че тази информация се разпространява от сайтове, специализирани във фалшиви новини. Няма подобно предложение, да се отворят допълнителни бази на НАТО. Такива новини са част от хибридна война, която сега се води в света, никой не е молил България да предостави своите черноморски военноморски бази на НАТО или САЩ, допълва той.

България е лоялен партньор на НАТО, но българският министър-председателят Борисов и цялото правителство провеждат политика в интерес на търсенето на компромис, преговори и незасилване на напрежението. Фактът, че сте лоялен партньор в рамките на съюз, не означава, че ще правите такива неща, обясни Каракачанов.

Относно това, кое е дестабилизиращ фактор в световната политика, българският вицепремиер добави, че сега има много огнища на напрежение. В Черноморския регион има конфликт между Русия и Украйна, има напрежение и лоши отношения между Грузия и Русия. От друга страна, войната в Сирия, ситуацията в Либия и Ирак, проблемите във Венецуела. Има сблъсък на големи държави, което води до нарушаване на стабилността. Освен това има напрежение между САЩ и Китай. С една дума, има много проблеми и ще има още повече.

Във връзка с превъоръжаването на българските ВВС и окончателният избор на F-16 Blok 70, Каракачанов коментира, че когато искате да закупите нови оръжия (същото важи и за Русия), винаги се опитвате да получите най-доброто. Истината е, че сред тези самолети, които можем да си позволим да купим, F-16 Block 70 е най-добрият. Това е истината, останалото е спекулация.

"Разликата в цената не е толкова голяма, че да е причина за отхвърлянето на тази възможност. Моята позиция на министър на отбраната е следната: подготвяме армията да разполага не просто с някакви самолети, а с нови самолети, така, че да има най-добрите самолети. Армията не се подготвя за въздушни паради и акробатични номера, авиацията е необходима за бойни операции. Най-добрият боен самолет е F-16 Block 70. Тъй като имаме ограничени финансови възможности, ще закупим 16 самолета. Друга част от политиката е да поддържаме наличната техника - самолетите МиГ-29, Су-25, вертолетите Ми-17, Ми-24. Това са добри бойни машини, те трябва да бъдат възстановени, модернизирани и да продължат да служат във военновъздушните сили", допълни военният министър.

Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

Росен Плевнелиев призова за пълноценна интеграция в НАТО

Относно договорите с руски компании за ремонт на военно оборудване за България, той обясни, че е доволен от договора с РСК МиГ, въпреки че, както и при всяка друга сделка, има някои малки проблеми. "Доставките на някои резервни части се забавят. Забавянето от един до два месеца, разбира се, не е фатално, а е неприятно. Такива истории в бизнес отношенията с компаниите обаче непрекъснато се срещат. Можем да кажем, че това е обичайна практика".

Прогнозата на Каракачанов за развитието на отношенията между България и Русия в широк смисъл е те да се развият напълно и това, което искаме, е Русия да намери общ език с Европейския съюз и НАТО, така че ограниченията, които съществуват днес по отношение на Русия, са премахнат.

Според него, тези ограничения създават икономически проблеми както за европейските, така и за руските компании. Само след тези действия ще бъде възможно да се говори за стопроцентно развитие на икономическите отношения, особено ако двете страни изразят такова желание и намерят общ език.

"Отношенията между България и Русия ще се развият напълно и честно, ако в Русия вече не сме считани за виновни в съществуващите проблеми на двустранните отношения. Много руски политици в лични разговори питат защо България е предала Русия. Съжалявам, но не България, а Михаил Сергеевич Горбачов, когато беше генерален секретар на КПСС, провокира разпадането на социалистическия блок, отблъсна Тодор Живков. Той ръководи международни преговори, без дори да информира България за постигнатите споразумения. Той каза, че ръководството на страната ни е избрало капиталистическия път на развитие и други глупости", добави той.

Каракачанов обясни и че България е стабилна икономически, БВП на страната се увеличава, инвестициите нарастват. "Ние се интересуваме от стабилността на Европа и света около нас. Считам, че нашето правителство ще работи до края на мандата си. Надявам се, че през това време, през следващите две години, ще бъдат решени проблемите на българската армия, ще бъдат решени проблемите в енергийния сектор, ще започне строителството на АЕЦ Белене, ще бъде изграден газопровод, продължение на турски поток. Ако изпълним тези проекти, гражданите ще бъдат удовлетворени".

Във вътршнополитически аспект вицепремиерът коментира, че "ако говорим за отношенията между управляващата партия "Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ) и Българската социалистическа партия (БСП), тогава няма диалог. БСП иска да дойде на власт, но нейният лидер Корнелия Нинова няма диалог с партньорите си. Това не е нормално, има важни държавни дела, национални интереси, които се обединяват. Това е необичайно, когато опозицията по всеки от ключовите въпроси е абсолютно противопоставена само защото е в опозиция. В същото време всички знаят, че в нашата страна възникват проблеми, политическа и икономическа нестабилност именно тогава, когато БСП поеме властта, а няма партньори, с които да е готова да управлява страната".

"Фич" повиши рейтинга си за България

"Фич" повиши рейтинга си за България

Агенцията оцени положително перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг