Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обясни от САЩ, че България е готова да изпълни предсрочно ангажимента в рамките на НАТО да отдели годишно 2% от БВП за отбрана.

При разговор със специалния помощник на президента на САЩ и директор на Офиса по търговия и индустрия Питър Наваро по отношение на сътрудничеството в областта на отбраната, тя коментира решението на българското правителство да избере да започне преговори с правителството на САЩ за закупуване на 8 броя самолети F-16V Block 70.

"Ще дойдат преговорни екипи от 4 министерства, така че да направим добра сделка и за двете страни - ние да можем да купим най-модерния нов самолет, който се произвежда, а цената за бъде все пак коригирана", обяснява Захариева, цитирана и от БТВ.

Захариева проведе две срещи във Вашингтон с представители на законодателната власт в САЩ, съобщи МВнР. Тя разговаря с Рон Джонсън, председател на Комисията по вътрешна сигурност в Сената и председател на подкомисията за Европа и регионално сътрудничество в областта на сигурността към Комисията за външни отношения в Сената, и с Майкъл Макюл, лидер на републиканците в Комисията по външни работи в Камарата на представителите.

"Щастлива съм, че страната ни се разглежда като солиден и доверен партньор в региона на Балканите, както и в Централна и Източна Европа по въпросите, свързани с отбрана, колективната сигурност и енергетиката. България се утвърждава като незаобиколим фактор по пътя на гарантиране на принципите на евроатлантическата политика и демокрацията в глобален мащаб", обясни Захариева на Макюл.

Ерик Рубин вярва, че Ф-16 са само първата крачка за модернизация на армията ни

Ерик Рубин вярва, че Ф-16 са само първата крачка за модернизация на армията ни

Европредседателството на България през миналата година е най-големият успех за държавата

Захариева постави пред законодателите въпроса с включването на България в програмата за безвизови пътувания, като подчерта, че процентът на откази за американски визи е спаднал с повече от три на сто, а процентът на просрочие на визите за български граждани е едва 1.5 %, което страната ни ще настоява да влезе в критериите за отпадането на стикерите за притежатели на български паспорти.

Захариева и Макюл обсъдиха ситуацията в Сирия, кризата във Венецуела, Иран и други актуални въпроси от международния дневен ред.

Във Фейсбук външният ни министър се снима с колеги външни министри преди съвместната сесия на Сената и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ с участието на генералния секеретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Започна срещата на НАТО по повод 70-годишнината на Алианса. В реч пред Конгреса и сената във Вашнигтон, Столтемберг обяви, че в НАТО "не искаме нова надпревара във въоръжаването".

В речта си Столтенберг подчерта важността на НАТО за САЩ, както и решаващата роля на Вашингтон в създаването и запазването на пакта. "Америка е гръбнакът на нашия съюз".

НАТО: Няма да има надпревара във въоръжаването с Русия

НАТО: Няма да има надпревара във въоръжаването с Русия

Йенс Столтенберг обеща Алиансът да е верен съюзник на САЩ

От совя фейсбук профил, Захариева обясни и че акцент по време на срещата й с Питър Наваро е активният двустранен диалог и отличното стратегическо партньортво, както и приоритетните въпроси от двустранния дневен ред между България и САЩ.

Обсъдени са усилията на българското правителство за енергийна диверсификация - развитието на проекта за газов интерконектор с Гърция като част от Южния газов коридор и интереса на България да участва в проекта за терминал за втечнен природен газ в гръцкия град Александруполис. Страната ни има амбицията да се превърне в регионален разпределителен център чрез изграждането на газов хъб "Балкан" край Варна.

В разговора, Захариева излага и аргументите за започване на преговори с България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

През 2018 България е изведена от "Списъка за наблюдение" на Търговския представител на САЩ (USTR) относно защитата на интелектуалната собственост (в който страната ни е включвана в продължение на пет години). Постигнатият резултат е сериозен успех на българските институции и силен положителен знак към чуждестранните инвеститори, както и предпоставка за засилване на интереса на американския бизнес към България.

Американските компании засилват интереса си към България в технологичната сфера. Предварителните данни за 2018 г. показват нарастване на взаимния стокообмен с близо 26% до 903,6 млн. долара, допълва Захариева.

За „Турски поток“ била спазена и последната буква на закона на ЕС

За „Турски поток“ била спазена и последната буква на закона на ЕС

България трябва да реши какъв е националният й интерес, смята Петкова

Отличният двустранен диалог, стратегическото партньорство в редица сфери, интензивните отношения на всички нива в администрацията и в политическия спектър, както и двустранните отношения в областта на международното правно сътрудничество, това са част от темите, обсъдени на среща между Захариева и главния прокурор на САЩ и министър на правосъдието Уилям Бар във Вашингтон, съобщава МВнР.

"Благодаря за вашата подкрепа по време на прехода за осъществяването на съдебната реформа в България. Имаме изключително близко сътрудничество с вашите служби, благодаря за обученията, които редовно организирате от години за нашите прокурори и следователи", коментира вицепремиерът.

Реализирали сме редица общи операции, свързани с трафик на наркотици и хора, валутни престъпления и пране на пари. Благодаря и за решаването на казуса с Желяз Андреев", допълва тя.

Посланикът на САЩ у нас навести и БНБ

Посланикът на САЩ у нас навести и БНБ

Интересува се от механизмите на БНБ срещу прането на пари

По време на срещата е разгледано и сътрудничеството по отношение на сигурността и съдебната система в киберпространството, трансграничният достъп до електронни доказателства, транснационалната организирана престъпност, както и борбата с изпирането на пари.

Захариева коментира стъпките на българското правителство по отношение на борбата с престъпността, корупцията, отличните резултати в борбата с контрабандата, реформите в съдебната система, както и по опазването на външната граница на ЕС.

Тя изтъква, че българското правителство продължава да демонстрира твърда политическа воля и решимост за осъществяване на реформите и за пълното изпълнение на всички препоръки на Европейската комисия от януари 2017 г. 

Каракачанов коментира НАТО, ЕС, Русия, бази и изтребители пред ТАСС

Каракачанов коментира НАТО, ЕС, Русия, бази и изтребители пред ТАСС

Иска всички да си сътрудничат, в света има много огнища на напрежение