Русия е наш стратегически партньор в областта на енергетиката, нашите отношения са абсолютно прагматични и са насочени към това на първо място да защитим нашия национален интерес. Това заяви пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея ясен знак за това е фактът, че посещението на премиера на Руската федерация идва след близо десетгодишно прекъсване.

Петкова смята, че е логично енергетиката да е в полезрението на подобни срещи и уточни, че за проекти като енергийните се работи дълго време и няма как да се очакват резултати само в рамките на такива срещи.

Енергийният министър бе категорична, че България не може да стои безучастно и да очаква да се случат определени благоприятни събития, а да реши какъв е националният й интерес.

Хиновски за кредит за АЕЦ "Белене": Дават заем на България и не носят отговорност

Хиновски за кредит за АЕЦ "Белене": Дават заем на България и не носят отговорност

"Росатом" винаги е проявявал интерес към АЕЦ "Белене"

Трябват действия, които да са адекватни на променящата се среда и да гарантират, че България ще запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, посочи Петкова.

Енергийният министър увери, че за реализацията на проекта "Турски поток" е спазена и последната буква на закона на Европейския съюз.

Запитана дали руската страна е склонна да участва като инвеститор в проекта за АЕЦ "Белене", ако няма държавни гаранции, Петкова заяви, че "Росатом" обмисля тази възможност.

Социалистите питат Борисов какво действително прави за енергийните проекти

Социалистите питат Борисов какво действително прави за енергийните проекти

В интерес на България е да имаме диалог и добри икономически отношения с Русия, убедена Нинова

По отношение на изказването на Алексей Милер, че "Газпром" не възнамерява да участва в проекта за газов хъб "Балкан", тя обясни, че без изграждане на нужната инфраструктура на наша територия, е невъзможно да има диверсификация на газовите доставки.

Петкова посочи, че концепцията за изграждане на газоразпределителния център има два елемента - изграждане на липсващата инфраструктура - междусистемните връзки на България със съседните страни, включително и разширението на газопреносната инфраструктура, и изграждане на борса за търговия с природен газ. Едва тогава може да се говори за газоразпределителен център или хъб, според нея.

Предстои ние да изградим тази липсваща инфраструктура, да разработим борсата за търговия, защото в противен случай не може да говорим нито за търговия, нито за хъб. Вероятно това има предвид г-н Милер, обясни енергийният министър.

Преносът на газ ни се полага, отсече Борисов пред Медведев

Преносът на газ ни се полага, отсече Борисов пред Медведев

Има крупни проекти, за които трябва да се поговори, каза Медведев